0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fantasztikus magyar siker

Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton.

Fantasztikus magyar siker született a greenwichi királyi múzeum idei nemzetközi asztrofotó pályázatán. A világ legrangosabb ilyen témájú versenyén, az Insight Investment Astronomy of the Year 2020-on Schmall Rafael, a SEFAG Zrt. által fenntartott Zselici Csillagpark munkatársa megszerezte az Ember és az Űr kategória első helyét. A siker értékét növeli, hogy Francsics László tavalyi összetett első helye után másodszor kerül hazánkba a rangos elismerés, adta hírül a SEFAG Zrt.

A Technológia börtönében című kép nem csupán bravúros fotótechnikai megoldásával érdemelte ki a zsűri elismerését, témaválasztásával fontos gondra irányítja rá a figyelmet.

A hosszú expozíciós idővel készített képen a csillagok előterében lévő vékony fehér csíkok valójában kereskedelmi műholdak, amelyek szabad szemmel ugyan nem érzékelhetők, de kellően nagy számban mérhetően megemelik az égbolt fényességét. Hiába építünk tehát egyre nagyobb és profibb csillagászati távcsöveket, a műholdak miatt „zajosabbá” váló égbolt megnehezíti, vagy akár el is lehetetleníti a tudományos kutatásokat, figyelmeztet képével a fotós.

A magyarországi asztrofotós körökben komoly hírnévvel bíró Schmall Rafel kapott már elismerést a NASA-tól és kétszer elnyerte a National Geographic Magyarország Év asztrofotója díját.

Képeiből az érdeklődők állandó kiállítást tekinthetnek meg a Kaposvárhoz közeli Zselici Csillagparkban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu