0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

Ezek a kutyák gyors, érzékeny és könnyen mozgatható felderítők, és különböző körülmények közt képesek dolgozni. Az első vonalban tevékenykedve fontos szerepet játszanak abban, hogy megvédjék Ausztráliát az erősödő biobiztonsági veszélyektől. Szerte az országban dolgoznak velük Perth-től Darwinig, és folyamatosan bővül ez a felderítő program. A csapat minden tagja labrador, mert ez a fajta különösen jó szaglású és együttműködő, kedves természete van, tehát könnyű labradorokkal együtt dolgozni. A programban saját tenyésztésű kutyákat használnak.

A keresőkutyákat több mint 200 kockázatos anyag felismerésére képzik ki, ezek közt a leggyakoribbak a magvak, a hús, az élő növények és gyümölcsök.

Gyorsan és hatékonyan képesek személyek, csomagok, konténerek, járművek, repülőgépek, vagy épületek átvizsgálására. Évente több mint 65 ezer biobiztonsági riasztást jeleznek a jó szaglású őrszemek, ami azt jelenti, hogy egy kutya munkás évei alatt 9000 kockázatos anyagot szűr ki. Ezzel az ausztrál mezőgazdaságot, az élelmiszer-biztonságot és a különleges élővilágot is védik.

A legújabb fenyegetés a kontinensnyi ország számára az ázsiai márványospoloska, ami már elterjedt Európában és Amerikában, most tehát a keresőkutyákat a poloska megismerésére is kiképzik. Kutatókkal működnek együtt ezen a téren, mert jelenleg nincs jelen Ausztráliában a kártevő, tehát valamilyen alkalmas helyettesítőt kell találni, amin az ebek gyakorolhatnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fao.org