0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Madárinfluenza vírusával fertőzött vadmadarat találtak Hollandiában

Magas patogenitású madárinfluenza vírust (H5N8) mutattak ki egy bütykös hattyúból vett mintában, Hollandiában. Ez az eset is rávilágít, hogy a betegség továbbra is fokozott és folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy állataik védelme érdekében kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása.

A vírus Magyarországon való újbóli megjelenésének veszélye és lehetősége folyamatos készenlétet igényel a magyar baromfitartó gazdáktól – írja a Nébih. Egy újabb járvány megelőzése ugyanis kizárólag a járványvédelmi előírások maradéktalan, folyamatos, kitartó és teljeskörű betartásával lehetséges.

Hazánk szeptember 8-án nyerte vissza az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását. Ez a kedvező besorolás sem adhat azonban okot és indokot a járványvédelmi fegyelem lazítására.

A továbbra is érvényben lévő  3/2017-es országos főállatorvosi határozat értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, kizárása, mert ezáltal a baromfiállomány madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázatát is minimalizálni lehet.

Forrás: Nébih