0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

9,9 milliárd forint többletforrás a NAK tájékoztatási szolgáltatásához

A kormány az eddigieken felül 9,9 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára a falugazdász-hálózat működtetéséhez és ahhoz a tudásmegosztáshoz, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány arról döntött, hogy 2023-ig meghosszabbítják és 7,82 milliárd forintról 17,72 milliárd forintra emelik azt a támogatást, amelyet a NAK a Vidékfejlesztési programból tájékoztatási szolgáltatás címen nyert el. A kitolt határidő, illetve a megemelt támogatási összeg lehetőséget ad arra, hogy a NAK folyamatosan tájékoztatni tudja tagságát, illetve az agrárium egyéb szereplőit az európai uniós források lehívásának lehetőségeiről, és felkészítse őket a 2023-tól, az új Közös agrárpolitikával életbe lépő támogatási rendszerről is.

Nagy István agrárminiszter hozzátette, hogy a 2020 utáni időszak egyik sarokpontja marad a tudás átadásának és megszerzésének támogatása. Ennek érdekében a kormány további 800 millió forintot csoportosított át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára az államtól átvett közfeladatainak hatékonyabb ellátására.

A falugazdász hálózat alapvető szerepet tölt be abban, hogy a gazdálkodók hozzájussanak az uniós támogatásokhoz, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy munkájukat eredményesen végezhessék – mondta Nagy István.

Az agrártárca vezetője kiemelte: a tájékoztatási szolgáltatás megemelt támogatása hozzájárul a mezőgazdasági termelők, erdőgazdálkodók, élelmiszer-feldolgozók és a vidéki térségekben kis- és középvállalkozásként működő gazdasági szereplők tájékozottságának, felkészültségének javításához, és ezáltal versenyképességük növeléséhez.

„Fontos számunkra, hogy 2023 végéig meghosszabbítsuk az agrárkamara által megvalósított tájékoztatási szolgáltatást, amelyhez mintegy 9,9 milliárd forintot biztosítunk. Ez teszi lehetővé, hogy gazdálkodóink a következő évek átmeneti időszakában is zökkenőmentesen jussanak információhoz a mintegy 600 falugazdászból és több mint 220 irodából álló falugazdász hálózaton keresztül” – tette hozzá.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke ismertette, hogy a tájékoztatási szolgáltatás projekt során tavaly közel 160 ezer esetben végeztek elektronikus ügyintézést, közel 260 ezer esetben személyes tanácsadást, valamint mintegy 1400 csoportos tájékoztatót tartottak, kiemelten fókuszálva az aktuális szakmai és agrárpolitikai, agrárszabályozási kérdésekre, a hatályos és új jogszabályokra, illetve a támogatási intézkedésekkel kapcsolatos ismeretekre.

Kiemelte, hogy a kivétel nélkül agrárfelsőoktatási diplomával rendelkező szakembereik munkájának köszönhetően a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is a magyar gazdáknak az egységes kérelmek száz százalékát sikerült határidőre beadni, ezáltal időben megkezdődhetett az előlegek kifizetése.

Ez az arány egyébként egyedülálló az unióban, Franciaországban csak a gazdálkodók 73%-a, Ausztriában 60%-a, Lengyelországban pedig mindössze 40% adta be időben az egységes kérelmét.

A 2023-ig meghosszabbított projekt keretében a falugazdász hálózat bérének 50 százalékát fedezi a támogatás. Tudni kell, hogy a falugazdászok jövedelme sok esetben elmarad a hasonló végzettségűekétől, ezért a kamara igyekszik anyagilag megerősíteni a szolgálatot, amely komoly értéket képvisel.

Többen vannak pályájuk elején tartó szakemberek, és a falugazdászi munka jó kiindulási alap az agrárpályán való elinduláshoz, termelőként már minden szabályozóval és egyéb körülménnyel tisztában lehet a fiatal gazda – tette hozzá Győrffy Balázs.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu