0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Óvatosak a denevérek vírus esetén

Néhány rovarhoz hasonlóan a denevérek, amikor megbetegednek elkülönülnek a fajtársaiktól, hogy megóvják őket - állapították meg az amerikai kutatók. Ez a kísérlet volt az első, hogy e nézőpont alapján dokumentálták a vadon élő denevérek társas viselkedését.

Amikor lecsap egy betegség a vadon élő vérszopó denevérekre önként elszigetelik magukat fajtársaiktól annak érdekében, hogy megvédjék a kolóniájukat. A távolságtartásnak köszönhetően lassabban terjed a vírus köztük – állapította meg a tanulmány.

A társas viselkedésben történő változások olyan gyorsan alakulnak ki, mint ahogyan a kórokozó terjed a populációban.

Ez a viselkedés számos rovarfajra is jellemző, hogy a beteg egyed önként elvonul vagy kirekesztik a fajtársaik. Ezenkívül más fajoknál is bizonyított ez a viselkedés változás, amikor megbetegednek. Növekszik bennük a letargia érzése és alacsonyabb szintű a szociális viselkedés jellemzi őket, távolságot tartanak társaiktól és nem várnak el különösebb aktivitást sem a beteg egyedektől.

Ha az egészséges példányokat megóvják a betegektől a fertőzési arány jelentősen csökken.

Amerikai tudósok Belize-ben 31 kifejlett nőstény denevért figyeltek meg természetes élőhelyükön annak érdekében, hogy lássák a vérszopó denevérek miként reagálnak a megbetegedésre. Mesterségesen betegséghez hasonló állapotot idéztek elő bennük azáltal, hogy endotoxint injekcióztak a megfigyelt csoport felébe, hogy az immunrendszerükből reakciót váltsanak ki. A kontrollcsoportból álló denevérek pedig sós injekciót kaptak.

Három nappal később a kutatók távolságérzékelőket ragasztottak a denevérekre, majd visszaengedték a 16 „beteg” és a 15 kontroll egyedet a természetes élőhelyükre és időről időre nyomon követték a társulásaikban bekövetkezett változásokat.

A felmérés megmutatta, hogy a „beteg” példányok rövidebb időt töltöttek társaikkal és kevesebb szociális kapcsolatot alkottak az egészséges egyedekkel, beleértve a direkt és indirekt kapcsolatot is. A hat órán át tartó megfigyelés alatt ezek a denevérek átlagosan négyszer kevesebb alkalommal keresték fel társaikat, mint a só oldatot kapott példányok.

A vizsgálatban résztvevő egészséges állatok átlagosan 49%-os eséllyel társultak másik kontroll denevérekkel, de a beteg példányokkal mindössze 35%-os eséllyel.

A megfigyelés ideje alatt a beteg denevérek 25 perccel kevesebbet töltöttek társaik között.

„Ezeknek az érzékelőknek köszönhetően új ablak nyílt meg számunkra a denevérek szociális viselkedésének vizsgálatában, akár percről percre, éjjel vagy nappal bármikor megfigyelhetjük őket, még akkor is, ha elbújnak a fák között a sötétben” – mondta a kutatás vezető szerzője, Simon Ripperger az ohiói egyetemről.

Forrás: independent.co.uk