0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Drága és kevés fenyő lesz karácsonyra

Idén drágább lesz a karácsonyfa, mert - ahogy az egyik termesztő fogalmaz - minden kellék ára nőtt, két- vagy akár háromszorosára. Ezen az sem változtat, hogy alacsonyabb keresletre számítanak.

A koronavírus a karácsonyt is megváltoztatja. A Metropol megkérdezett néhány szakértőt, hogy mire számíthatunk.

Pétek Géza surdi őstermelő szerint idén drágább lesz a fenyő.

– A koronavírus mindent átír. Itt Zalában mi már tisztán látjuk, hogy az árak felfelé fognak menni, hiszen minden kellék ára is nőtt, a duplájára, sőt van, ami a háromszorosára.

Az emberek kevesebb fát fognak venni, mert sokan megijedtek a vírustól, és kevesebben mernek árusítani is, kimenni a piacra. Mi, termelők már nyár közepe óta tudjuk, hogy hiány lesz a fákból. A viszonteladók először nem fogják megérezni, csak később, december 18-a körül, hogy nincs több fa, nincs mit eladni. 

Aki szép fát akar, annak érdemes minél előbb megvenni a fát. Az őstermelők ugyanis már ezen a héten elkezdik kivágni, de legkésőbb november 15. körül. Azok a fák, amik külföldről jönnek, szintén már ki vannak vágva, vagy épp most vágják őket.

Rendelhetünk neten is

Évről évre többen rendelnek a neten fenyőt – ezt idén a koronavírus-járvány felgyorsította: sokan kevésbé érzik kockázatosnak, hogy online rendelnek házhoz szállítható fát. – Nálunk már 5 éve létezik ez a lehetőség, a jelenlegi helyzetben pedig ez tűnik a legbiztonságosabbnak is. A futáraink maszkban, kesztyűben viszik házhoz a választékot. Az áraink nem sokat változtak a tavalyihoz képest, de nálunk eleve inkább prémium minőségű fákat lehet vásárolni. Nincs más, csak normand fenyő, ami a legkelendőbb fajta az összes közül – mondta Tompa Mihály, a karacsonyfawebshop.hu ügyvezető igazgatója.

Forrás: Metropol