0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sikeres szarvasbőgési eredmények az ÉSZAKERDŐ Zrt.-nél

Szakmai és gazdasági szempontból egyaránt sikeres szarvasbőgési szezont zárt az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.

Az utazási korlátozások miatti lemondott érdeklődők pótlására rövid idő állt rendelkezésre, azonban a gazdasági érdekeket figyelembe véve, elsősorban szakmai megfontolások alapján, a társaság az 5 kilogramm alatti trófeasúlyú bikák esetében 30%-os kedvezmény bevezetésével igyekezett élénkíteni a hazai bérvadászok érdeklődését.

Az intézkedés vadgazdálkodási érdeke a gyengébb, kisebb aganccsal rendelkező, fiatalabb bikák kilövése volt.

A szarvasbőgés a térségben a megszokott időben, szeptember 10-12. között jól indult, sok helyen intenzív volt, a kedvezőtlenül száraz időjárás ellenére. Azt követően viszont inkább a rapszodikusság jellemezte, így összességében gyengének mondható az idei bőgés. Mindezek tükrében a társaság az elejtett bikák számában és minőségében is eredményesnek ítéli a szezont, annak ellenére, hogy a lődíj kedvezmény hatására sok gyenge, alacsony trófea súlyú egyed is terítékre került.

Az elejtett szarvasbikák száma jócskán meghaladta a szokásosnak mondható százas nagyságrendet: összesen 119 bikát ejtettek el az erdőgazdaság 8 vadászterületén.

Az átlag súly 5,09 kg lett. Ez ugyan elmarad a tavalyitól, de a kisebb trófea súlyú (5 kg alatti) bikák megnövekedett számát figyelembe véve átlagon felülinek minősül.

Azt, hogy az idei egy jó agancsfelrakási év, mi sem bizonyítja jobban, hogy az átlagosnál több, 8-9 kg-ot meghaladó aganccsal rendelkező bika is puskavégre került. A szezon legnagyobb bikája – szinte már hagyományosan – az ÉSZAKERDŐ Zrt. Szin-Szelcepusztai vadászterületéről került ki. Az aranyérmes trófea bírálati súlya 10,87 kg, minősítése 210,16 IP pont. Ezen a vadászterületen több kiváló bika is terítékre került a visszajáró, hazai törzsvendégkörnek köszönhetően. Kiemelkedett még a Bükki vadászterületen gazdálkodó Délbükki Erdészeti Igazgatóság, ahol idén 9 kg feletti bikának örülhetett vadász és vadgazda egyaránt.

Örvendetes továbbá, hogy a megyei trófeabíráló bizottság mindössze 2 trófeát minősített úgynevezett hibás elejtésnek.

Az elengedhetetlen vadászszerencsén túl mindez nem sikerült volna a társaság szakszemélyzetének sokszor áldozatos munkája, illetve a vendégvadászok nélkül. Ezúton is köszönet illeti őket ezért – értékelt Szentléleki Tibor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati osztályvezetője.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.