0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Az erdei iskolának számos előnye van a hagyományos tantermi oktatással szemben. Az információk nem korlátozódnak tantárgyakra, tananyagokra vagy taneszközökre, hiszen itt közvetlenül a természet adta megismerés eszközeit használjuk, az élet komplexitását, egységes egészben való szemlélését hangsúlyozzuk, miközben számos készséget, képességet fejlesztünk.

Erdei iskolánk szomszédságában vezet a korábban 7 tájékoztató táblával ellátott Borostyán tanösvény, amelyet 2003-ban a NYÍRERDŐ Zrt., valamint Környezetvédelmi és a Földművelésügyi Minisztérium alakított ki közösen.

Tavaly a régi útvonalon korszerű, interaktív tanösvényt létesített a Társaság, melynek 11 állomását végigjárva számos érdekes információval gazdagodhatnak az erdőjáró családok, óvodás, iskolás és felnőtt csoportok. Az érdeklődőket előzetes bejelentkezés után várjuk vezetett túrákra.

A borostyánlevél jelzést viselő, néhány száz méter hosszú tanösvény kiinduló állomásán a túrázók megismerhetik a több mint 1000 hektárnyi homokos talajon elhelyezkedő Debreceni Nagyerdő rövid történetét. Egyebek közt azt is, hogy 1939. október 10-én a magyar Természetvédelmi Törzskönyvbe a Nagyerdőt jegyezték be elsőként, miután a terület északkeleti részén 31 hektárt védetté nyilvánítottak. Továbbhaladva az ösvényen, „Az erdő fohásza” segít megmagyarázni a fák, erdők jelentőségét, a természet körforgásában betöltött szerepüket, majd egy fiatal kocsányostölgy-erdősítés mellett elsétálva, az erdő szintjeit bemutató állomás következik.

A gyermekek itt különböző állatfajok mágneses képét helyezhetik fel a táblára, megbeszéljük az állatok testfelépítését, életmódját és szokásait is.

Néhány méternyi sétával megérkezünk a következő megállóig, ahol gipszbe öntött lábnyomok, táblába „beépített” hangok és szőrzetminták alapján is tanulmányozhatják az érdeklődők a hazai erdőkben élő nagyvadfajokat. Sőt, lehetőség nyílik az érzékszervekkel való tapasztalásra és érzékeink fejlesztésére is, melyre az oktatási intézmények falai között legtöbbször csak korlátozottan van mód. Az állomás mellett padokból és asztalokból álló erdei garnitúrán jól esik a pihenés.

Az apróvad- és nagyvadetetők megtekintése, élelemmel való feltöltése után, a borostyán jelzést követve, a Nagyerdő árnyat adó, hatalmas tölgyfái között egy magasleshez vezet az út.

Akik felmásznak rá, nemcsak távcsövekkel kémlelhetik a környéket, hanem érdekes kérdésekre is választ kaphatnak. Például kiderül, mi az agyar, mit nevezünk dürgésnek, vagy melyik állat készít barcogóteknőt. A következő állomás a Nagyerdőben leggyakrabban előforduló szárnyas barátainkat mutatja be. Az élethű képek és „megszólaltatható” hangok segítségével azonosíthatók, jellemezhetők a madarak.

A téli hónapokban pedig a kihelyezett madáretetőket is feltöltjük a tanösvény bejárásakor.

A természet- és környezetvédelem jegyében nemcsak az erdei iskola udvarán kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkkel és az épület tetején található napkollektorokkal igyekszünk erősíteni a környezettudatosságot, de az egyik állomáson a komposztálás fontosságára is felhívjuk a figyelmet.

Tapasztalataink szerint, manapság egyre több intézményben – főként ökoóvodában és iskolában – helyeznek hangsúlyt a környezettudatos magatartásra.

Az erdő élővilágának szerves részét képezik a gombák. A tanösvény következő táblája mágneses képekkel ismerteti a kirándulókkal a magyar erdők leggyakoribb ehető és mérgező gombafajait, felépítésüket és jelentőségüket, valamint a természet körforgásában betöltött szerepüket. A tízedik állomáson a Nagyerdő főbb fafajai közül a kocsányos tölgyet, a fehér nyárat, az ezüst hárst és a mezei juhart lehet tanulmányozni. A táblán olvasható gyökér-, rügy-, levél-, virág-, valamint termésleírások mellett kiforgatható bütümetszetek is könnyítik a fafajok beazonosítását és a fajok közötti különbségek megértését.

A tanösvénytúra utolsó állomásán ritka, különleges növény-, illetve állatfajokat mutatunk be, egyebek mellett a védett fehér madársisakot, a fokozottan védett csonkafülű denevért és a darázsölyvet.

A Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolába nem csak a Borostyán tanösvény miatt érdemes ellátogatni.

Nap mint nap olyan foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket, amelyek során gyakorlatban alkalmazhatják az óvodában és iskolában elsajátított ismereteket.

Az önálló vagy csoportos, de mindenképp aktív, cselekvő részvétel révén élményekkel és új, hasznos ismeretekkel egyaránt gazdagodnak.

Somné Huszti Anett

oktatóközpont vezető

Forrás: A Mi Erdőnk