0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Európai Bizottság 280 millió euró uniós finanszírozást hagyott jóvá környezetvédelmi kezdeményezésekre

Az Európai Bizottság 280 millió eurót (mintegy 101 milliárd forint) meghaladó beruházási csomagot hagyott jóvá több mint 120 új, környezet- és természetvédelmi kezdeményezés, valamint éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására, a támogatottak között egy magyar kezdeményezés is szerepel, amely az éghajlatváltozás okozta sérülékenység csökkentését célozza - közölte az uniós bizottság hétfőn.

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására szolgáló uniós LIFE-program költségvetéséből nyújtott források az uniós biodiverzitási stratégia és a körforgásos gazdaság cselekvési tervének megvalósítását támogatják, hozzájárulnak a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére szolgáló környezetkímélő gazdasági helyreállításhoz, és elősegítik, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon.

A 280 millió eurót meghaladó finanszírozásból az unió megközelítőleg 220 millió eurót juttat a környezetvédelem és forráshatékonyság, a természetvédelem és biológiai sokféleség, valamint a környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás projektjeinek.

A maradék 60 millió euróval az éghajlatváltozás mérséklésével, az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodással, valamint az éghajlat-politikai irányítással és tájékoztatással foglalkozó kezdeményezéseket támogatja.

A LIFE-program keretében a LIFE-CLIMCOOP nevű magyar irányítású kezdeményezés egymilliárd forint uniós támogatást nyert el az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás kategóriájában. A projekt arra keres megoldást, hogyan tudnak az ipari övezetek és a városok egyesült erővel fellépni az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodásban.

A Miskolci Egyetem által koordinált LIFE-CLIMCOOP projektcsapat olyan intézkedéseket fog kidolgozni és bemutatni, melyek egy városi önkormányzat és egy multinacionális vállalat együttműködésén alapulnak.

Ezek az intézkedések elő kívánják segíteni a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználását és javítják az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodást szolgáló intézkedések közös előkészítését a veszélyeztetett városi és ipari területek védelmében.

A megvalósítani kívánt konkrét intézkedések közé tartozik az esővíz gyűjtése tartályokban a vízhiány leküzdésére. Zöldtetők, azaz növényzettel beültetett födémek és zöldfalak, növénnyel borított falak, más néven vertikális kertek kialakítása, valamint olyan, természetes vízmegtartást célzó intézkedések bevezetése is, amelyek csökkentik a villámárvizek kockázatát.

Forrás: MTI