0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az őszi településfásítás befejeződött, de tavasszal folytatják!

Országszerte 475 település csatlakozott az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási programhoz. A KEFAG Zrt. által csemetekertjében felnevelt sorfák igénylésében az EGERERDŐ Zrt. működési területén lévő települések közül is több, mint 20-an sikeresen vettek részt.

Az Országos Erdészeti Egyesület, mint programkoordinátor, míg az EGERERDŐ Zrt., mint szakmai pártoló szervezet is részt vett a program megvalósításában.

A 2020. júniusában meghirdetett alprogram, része a kormány országfásítási programjának, mely megvalósítására az őszi és tavaszi ültetési időszakban van lehetőség. Így egyes községekben már idén ősszel elindult a zöldítés, településenként különböző számú (10-30 db) fa ültetésével.

Elsőként Mátraballán, majd Tarnaszentmiklóson, Cereden és Zabaron szépültek meg a közösségi terek az igényelt sorfáknak köszönhetően.

Ezeken a településeken – még a járványügyi vészhelyzet kihirdetése előtt- igazi közösségi eseményként valósult meg az ültetés. Az iskolásoktól, a falu legidősebb lakosaiig, mindenki hálásan köszönte az új életet is jelképező fákat, mellyel a települések parkjai, játszóterei, sportpályái lettek szebbek, élhetőbbek.

Az EGERERDŐ Zrt. működési területén az őszi ültetési szezon 2020.11.19-én zárult Szilaspogonyban, ahol a járványügyi helyzetre való tekintettel kis létszámban, helyi önkormányzati dolgozók végezték el a 13 db sorfa ültetését. Minden helyszínen az ültetés szakszerűségét az EGERERDŐ Zrt. kollégái koordinálták, köztük ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az erdő klímavédelemben betöltött fontos szerepe jól ismert (hosszú távon széndioxidot köt meg a levegőből, oxigént termel, csökkenti az talajeróziót, árnyékával, párologtatásával hűsít, csökkenti a hőmérsékletet, stb.), de a nagy erdőségek mellett a település fái is számítanak a helyi mikroklíma védelmében.

Bíznak benne, hogy a szakszerű ültetésnek köszönhetően az elültetett fák évtizedekig fogják szolgálni a települések közösségét, árnyékukkal, termésükkel és levegő tisztító hatásukkal. Remélik, hogy az akció az önkormányzati vezetők szemléletét is formálta és a jövőben más országfásítási pályázatban is lelkesen pályáznak, tovább szolgálva a településük zöld érdekeit.

A településfásítás az erdőgazdaság illetékességi területén összesen 16 településen fog folytatódni tavasszal, de addig se felejtsük el, hogy minden fa számít!

Forrás: EGERERDŐ Zrt.