0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Természetvédelmi kapacitásfejlesztés öt balkáni országban magyar segítséggel

Természetvédelmi kapacitásfejlesztésbe kezd öt balkáni államban (Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia) a debreceni székhelyű BioAqua Pro Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum.

A magyar szakemberek az MTM-ben rendelkezésre álló közgyűjteményi adatok, valamint a Natura 2000 hálózat kialakítása és működtetése alatt szerzett tapasztalataik átadásával szeretnék segíteni nyugat-balkáni kollégáikat abban, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országaik minél sikeresebben tudjanak eleget tenni a csatlakozással kapcsolatos természetvédelmi-jogharmonizációs kötelezettségeiknek – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Természettudományi Múzeum.

A közlemény szerint mindez olyan feladatok megvalósítását jelenti, mint például a nemzeti biodiverzitási adatbázisok kialakítása, a Natura 2000 hálózat jelölőfajainak kiválasztása, védett területek kijelölése, valamint monitorozó protokollok kidolgozása.

A helyi tudásbázis támogatásával a magyar fél célja, hogy olyan kapcsolatrendszert alakítson ki, amely megalapozza a magyar vállalkozások piacra lépését a nyugat-balkáni országok természetvédelmi állapotfelmérés és monitoring piacán. Ez a piac ugyanis a régió európai uniós csatlakozási felkészülése során várhatóan jelentősen bővül majd – emlékeztet a MTM.

Mint a közlemény hangsúlyozza, a Magyar Természettudományi Múzeum nemzetközi szinten vezető szerepet játszik a balkáni régió biológiai sokféleségének kutatásában.

Az MTM gyűjteményeiben található világviszonylatban is az egyik legnagyobb balkáni anyag, a múzeum kutatói óriási tereptapasztalattal rendelkeznek a Balkánon (csaknem 150 expedíció az elmúlt néhány évtizedben a célországokban), és közülük sokan egyes állat- és növénycsoportok kiemelkedő balkáni szakértőjének számítanak (a múzeum kutatói mintegy 250 új fajt fedeztek fel és írtak le az elmúlt években ebből az öt balkáni országból) – közölte a múzeum.

A projekthez az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és klímavédelmi háttérintézménye, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. a nyugat-balkáni beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási program keretében biztosít 42 millió forint támogatást.

Az ITM által elindított program célja a régió zöldgazdasági átállásának támogatása, a környezet- és klímavédelmi ágazatokba irányuló magyar technológia- és tudásexport, valamint a magyar vállalkozások külpiacokra jutásának ösztönönzése – áll a közleményben.

Forrás: MTI