0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Balog Tamás: Tükörben

„Jellemzően azokat a fényképeket kedvelem – így a természetfotózás során is –, amelyek egyedi, egyben személyes nézőpontból láttatják a témát, és környezetükbe helyezve, kellően távolról szemléltetik azt. Egy keretet kitöltő, bőgő bika képe – legyen az makulátlan színű és élességű – általában gyors lapozásra késztet, hangulatukat szűknek érzem."

„Számomra az ‚ejha!’ fénykép egy még meg nem mutatott nézőpontot, színt, összefüggést jelent, és ami akkor igazán nagyszerű, ha tudatosan is készült. Nos, ez utóbbi sajnos nem igaz a képre, amelyet régen, egy hűvös, márciusi hajnalon készítettem szalonkázásból hazafelé menet – amikor még úgy igazán lehetett.

Spontán készült ez a felvétel, nem tervezetten, és ez bizonyos elemeiben hiányosságként tetten is érhető.

A hirtelen ötletet a tócsában tükröződő kép rideg színei és az alakok dinamikus mozdulatai adták, amelyek akkor – legalábbis számomra – hűen tükrözték a pillanatnyi hangulatot: hűvös van, fiúk, gyerünk a vadászházba!”

Balog Tamás a somogyi erdőgazdaság vadgazdálkodási osztályvezető-helyettese, három gyermekes családapa. Fotózáshoz való viszonyát már kamaszkorában a felmenőitől örökölt hajlam, valamint a tolnai – a gemenci és a hegyháti – táj határozta meg. No, meg egy ólomnehéz Praktica a hozzá tartozó 135 milliméteres optikával, és általában egyetlen tekercs 24 kockás filmmel.

Akkoriban minden kattintást át kellett gondolnia, és ez a kényszer szülte napjainkra a „takarékos” hozzáállást, ami a „pixelmilliárdok” korában is megmaradt.

„A kevesebb, több!” – vallja a fényképezésben is. Bármit szívesen fotóz, a makrótól kezdve a portrén át a tájfotóig. Már jó ideje egy kopott Canon géppel, valamint egy fix 50 milliméteres, 1,4-es rekeszű lencsével kattogtat. Egyéb objektívjei ellenére, most ezzel próbál mindent megoldani. Kedveli a fekete-fehér kép adta kihívásokat is, ahol még a színek sem segítenek ahhoz, hogy a képet megpillantván azt mondjuk: „Ejha!”

Forrás: A Mi Erdőnk