0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kutyának zöldséget? Fogukra való!

A farkasok a zsákmány zsigereit, gyomortartalmát elfogyasztva jutnak hozzá a létfontosságú növényekhez és emésztőenzimekhez. Ezek segítenek nekik a táplálék megemésztésében és az egészségük megőrzésében. A kutyák többnyire azt eszik, amit az ember ad nekik. Bármilyen táplálási módot is folytassunk, a jól megválasztott zöldségekkel jót teszünk az állatoknak.

Kutya bajuk se legyen

Vannak helyzetek, amikor az átlagosnál is engedékenyebbek vagyunk kedvenceinkkel, pedig a következetesség mindig a legfontosabb. Különösen kényes pillanatokban, pl.: betegség idején, vagy amikor együtt ünnepel a „falka” kell erre fokozottan ügyelni. A kutyáknál alapbeállítottság, hogy „úgy” néznek.

Természetesen mindig érdeklődnek, ha evésről van szó, és ez nem merül ki a saját adagjuk elfogyasztásában.

Kíváncsiak, szimatolnak, felkeltik a figyelmüket az új ingerek, az ínycsiklandó illatok.

Sokan családtagként, barátként, társként tekintenek rájuk, olykor emberi tulajdonságokkal is felruházzák őket, de bármennyire is közel állnak hozzánk egy valamit meg kell jegyeznünk, hogy ők mégiscsak kutyák. Amikor szomorúak vagyunk, természetesen észleli az állapotunkat, és odajön, de nem azért, hogy csokifalatot kapjon, hanem, hogy jelenlétével, „együttérzésével” vigaszt nyújtson.

Akkor sem teszünk velük jót, ha az ünnepi lakomából csenünk le az asztalról ezt- azt a „könyörgő” szemük láttán.

A gazdinak, de valójában a „falka” összes tagjának, tehát minden családtagnak tisztában kell lennie azzal, hogy bizonyos élelmiszerek a kutyák számára veszélyt jelentenek.

Ami tilos az tilos

A következő élelmiszerek tehát számukra szigorúan tiltólistásak: xilit, csokoládé, kakaó, alkohol, kávé, tea, gombák, diófélék, avokádó, hagymafélék, rebarbara, szőlő, mazsola, cukor, sütemények, édességek, csípős paprika, fűszeres ételek.

Érdemes elkerülni a tejet, mert a kifejlett egyedeknél általában hiányzik a laktáz enzim, így náluk is okozhat hasmenést.

Lehet próbálkozni a következőkkel, de fennáll a lehetősége, hogy egyes egyedek negatívan reagálnak: brokkoli, kelbimbó, zöldborsó, zöldbab (párolva), spárga (főzve), paradicsom (érett, zöld részektől mentes), édes paprika, burgonya.

A hüvelyesek értékes fehérjéket szolgáltatnak. A szakszerű elkészítésükre azonban oda kell figyelni, különben csak csekély mértében tudnak hasznosulni. Fontos az előzetes áztatás, az alapos főzés és turmixolás, különben nehezen emészthetők lesznek és erjedést idézhetnek elő a bélrendszerben.

A burgonya nagyon kevés szükséges tápanyagot szolgáltat nekik, ellenben emésztési zavarokat, puffadást okozhat.

Felnőtt kutya is legfeljebb ritkán kaphat, akkor is főzve és megtörve, mivel a nagyobb darabok emésztetlenül haladnak át a tápcsatornán.

Zöldséget is adjunk nekik

Szívesen csemegéznek maguktól is gyümölcsökből, némelyikük egyszerűen megőrül egyes zöldségekért, tehát nem követünk el hibát azzal, ha megkínáljuk őket azokkal a táplálékokkal, amiket biztonságosan fogyaszthatnak. A zöldségek a szervezetük jó formában tartásához elengedhetetlen anyagokat (vitamin, ásványi anyag, prebiotikumok, antioxidáns) valamint a telítésben és béltisztításban jeleskedő rostokat tudnak szolgáltatni.

Mivel túl rövid a bélrendszerük ahhoz, hogy számottevő mértékben felszívódjanak ezek a fitonutriensek, kicsit trükközni kell.

Ajánlható zöldségek: sárgarépa- reszelve, fehérrépa, karalábé, zellergumó, cékla, káposztafélék, spenót (kis mennyiségben), sóska, saláta, uborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, görögdinnye, csicsóka, gyermekláncfű, édesburgonya, chlorella, spirulina,

Nyersen, vagy főzve, párolva fogyaszthatják a zöldségeket, ez függ az adott zöldségtől illetve, hogy az eb hogyan eszi meg szívesebben.
A nyersen adott zöldséget, gyümölcsöt lereszelve vagy minél jobban felaprítva adjuk. A párolt zöldséget is kis darabokra vágva kínáljuk nekik, fűszermentesen, legfeljebb egy kevés sóval ízesítve.
Valójában van még egy módszer, hogy zöldséget adjunk nekik, méghozzá a lehető legoptimálisabb formában, szinte előemésztve.

Superfood a szuperajándék

A tápszergyártók évek óta igyekeznek négylábú kedvenceink kedvében járni, így rendre összeállítanak ajándékcsomagokat, de természetesen ismerve az ízlésüket saját magunk is válogathatunk a harapnivalókból. Ha valóban kedveskedni akarunk számukra, és rá tudunk szánni egy kis időt, készíthetünk valami olyasmit, amit örömmel fognak elfogyasztani és még rendkívül hasznos is a számukra.

A tejsavas erjesztéssel kezelt zöldség sokkal jobban hasznosul, könnyebben emészthető, és mindezen túl probiotikumként is szolgál. Tehát a kutyák nyugodtan fogyaszthatnak laktofermentált zöldségeket.

Sőt, kifejezetten ajánlatos felvenni a táplálékkiegészítőik listájára, mert fokozza az immunvédekezés hatékonyságát is.

Élőflórás csemege kutyáknak

Olyan zöldségekből válogassunk, amiket nyersen is fogyaszthat, és esetleg szeret is a kutyus. A fermentálás ugyan eléggé megváltoztatja az alapanyagok ízét, de talán mégis érdemes olyasmivel kezdeni, amit ismer. Készülhet egy fajta zöldségből vagy keverhetjük is az alapanyagokat. Daraboljuk össze a megtisztított zöldségeket, tegyük üveg(ek)be, öntsük fel 2%-os sóoldattal.

Ízlés szerint kevés kaporral, mentával, petrezselyemmel, csalánnal, köménnyel, édeskömény maggal, kurkumával, céklaporral, spirulinával tovább gazdagíthatjuk.

A lezárt üveg(ek)et tegyük szobahőmérsékletű helyre (20-22 °C) érlelődni. A felhasznált zöldségtől függően 3 naptól néhány hétig tarthat az erjedés (pl.: a céklánál az átlagosnál hosszadalmasabb). Lényeges, hogy minden nap nézzünk rá, ha szükséges picit engedjünk a fedőn, hogy eltávozhasson a szén-dioxid. Amint készen van, tegyük át a hűtőszekrénybe felcímkézve, dátumozva. Először csak egy kevés levet kapjon a kutyus, majd fokozatosan hozzászoktatható az új készítményhez, ekkor már minden étkezéséhez kaphat. Betegség fennállása esetén konzultálni kell a kutya orvosával!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu