0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A mustár gyógyít! – nem csak a virsli mellé jó

A mustárt már az ókorban is inkább tekintették gyógynövénynek, mint tápláléknak. Dúskál az értékes fitonutriensekben, ezért szinte kívül-belül csodát tesz velünk.

A mustár leveléből saláta, magjából reumát enyhítő pakolás, meghűlés elleni gyógyfürdő készülhet, izomfájdalomnál masszírozva is hat – és a virsli mellől sem hiányozhat…

MustárA mustársárgától a mustárbarnáig

A káposztafélék családjába tartozó fehér mustár (Sinapis alba) a Földközi-tenger medencéjéből származó, egyéves fűszer-, és gyógynövény. Zsenge leveléből saláta, vagy főzelék készülhet, sárgásbarna gyöngyszerű magjait főleg az élelmiszeripar dolgozza fel asztali mustárnak, valamint savanyúságok, szószok, mártások, és húsipari készítmények ízesítőjeként.

A fekete mustár (Brassica nigra) Európától Ázsiáig gyakori egynyári növény, mely szintén a káposztafélék családjába tartozik. Levele ennek is ehető, az éretlen virágkezdeménye pedig enyhe hőkezelés után hasonlóan fogyasztható, mint a brokkoli. Belőle készült először asztali mustár, de aztán elterjedtebb lett a használata a gyógyítás területén.

Az Indiából származó szareptai mustár (Brassica juncea) manapság az egyszerűbb termesztési feltételei miatt meglehetősen visszaszorította a fekete mustárt.

A barna magokból étkezési olaj is nyerhető, de elsősorban ételízesítőnek dolgozzák fel.

A mustár, mint gyógynövény

Régen, amikor az élelmiszerekhez mustármagot adtak, nem csupán fűszerként tekintetek rá, hanem tudatosan kihasználták antimikrobiális tulajdonságát, hogy növeljék a készítmény eltarthatóságának idejét. E gyógyhatása nem csak e tulajdonságon alapul, hiszen hatóanyagai sokfélék…

Az angol mustár legjelentősebb hatóanyaga a szinalbin, míg a fekete és a szareptai mustár esetében a szinigrin. Ezek egy enzim hatására alakulnak tovább a prevenciós, vagy gyógyhatással bíró vegyületekké. A szinigrin hatóanyaga alkalmas sebgyógyításra, mivel antibakteriális és előmozdítja a seb bezáródását.

A bőrbe dörzsölve, vagy borogatás formájában a felületi és a mélyebb rétegekben is fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi és az izomfájdalmakat, továbbá képes oldani a simaizom görcsöket.

A tradicionális kínai gyógyászat köhögés, meghűlés, mellkasi fájdalmak gyógyítására használja, mivel hörgőtágító és köptető hatása is van. Mellkasi területen pakolásként, vagy bedörzsölőként könnyíti a légzést és szorgalmazza a váladék eltávolítását. Fürdőben alkalmazva az egész szervezetre serkentőleg hat és fokozza az anyagcserét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: