0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hétfőtől jelentkezhetnek a beszállítók az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseit támogató programra

A beszállítók jelentkezését hétfőtől várják az élelmiszeripari vállalkozásokat támogató programra, amelyet tavaly decemberben hirdetett meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az ITM hétfői közleményében idézte György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárt, aki hangsúlyozta a kormány számára fontos az ágazat vállalkozásainak erősítése és fejlődésük biztosítása.

Hiszen csak így kerülhetnek megfizethető árú, jó minőségű, egészséges élelmiszerek a magyar családok asztalára.

A Válaszd a hazait! kampány nem pusztán arról szól, hogy vásárlóként részesítsük előnyben az itthon készült termékeket, hanem arról is, hogy legyenek olyan vállalkozásaink, amelyek képesek a vásárlóknak megfelelő minőséget versenyképes áron előállítani és bekerülni a kereskedelmi láncok polcaira is – mondta az államtitkár, aki szerint a mostani program az eladók és a beszállítók összekapcsolásával épp ezt hivatott elősegíteni.

György László emlékeztetett, hogy

a magyarországi gazdaságtörténetben egyedülálló, 35 milliárd forint keretösszegű program a hazai élelmiszeripari vállalkozások beszállító képességeinek fejlesztését, kiemelten a szükséges technológiaváltást és kapacitásbővítést támogatja.

Továbbá elősegíti azt is, hogy a vállalkozások meg tudjanak felelni a vásárlók minőséggel kapcsolatos elvárásainak, így a magyar termékek kifogástalan minőségben és hibátlan csomagolásban kerülhessenek a magyar családok asztalára.

A hazai termékek választásával csökken a környezetterhelés, hiszen kevesebbet utaznak az áruk, javul az áruminőség, mivel a gyümölcsöket, zöldségeket nem kell éretlenül leszüretelni.

Ezzel egészségesebb étel jut a magyar családok asztalára és hozzájárulnak a magyar munkahelyek megerősítéséhez is – tette hozzá az államtitkár.

A felhívás újdonsága a célzott beszállító-fejlesztésben áll: az élelmiszeripari vállalkozások egy kereskedelmi lánccal (vevővel) közös pályázatban a piacteremtés és az üzleti együttműködés szándékát egy együttműködési megállapodásban rögzítve jelentkezhetnek támogatási forrásért. Emellett a vállalkozások célzott fejlesztései egy általános konstrukcióban kaphatnak támogatást ahhoz, hogy a külpiacra léphessenek.

A beszállító mikro- és kisvállalkozások 50 és 500 millió forint közötti, a beszállító középvállalkozások és nagyvállalatok pedig 50 millió és 2 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatási összegre pályázhatnak.

A nagyvállalatok csak beszállítóként részesülhetnek támogatásban.

A projektek megvalósítási időtartama a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál legfeljebb 12 hónap, kutatás-fejlesztési projekteknél 24 hónap, nagyvállalatok nagy beruházásainál pedig legfeljebb 24 hónap.

A beszállítók 2021. január 11. és február 28. között adhatják be jelentkezésüket, és szintén február 28-ig van lehetőségük regisztrálni a koordinátoroknak, azaz például a kiskereskedelmi láncoknak az elip.ifka.hu oldalon, ahol további információk is megtalálhatók a Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programról – olvasható az ITM közleményében.

Forrás: MTI