0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Uniós ellenérzés – marad az Uhudler?

Simone Schmiedtbauer és Christian Sagartz, az osztrák ÖVP EU parlamenti képviselői „furcsának” tartják az Uhudlerrel kapcsolatos aggodalmakat, mert „az Uhudler nincs veszélyben, a KAP-tól függetlenül gyümölcsborként forgalmazható” olvashatjuk a Blick ins Land hírportál közleményében.

„A regionális különlegességeknek mindig megvan az indoklásuk, és a témában érintett gazdaként különös gondom van rá.

Senki, és az „EU” sem akarja kitiltani az Uhudlert, mert a gyümölcsborok forgalmazása nemzeti hatáskörbe tartozik”

– fogalmazott Simone Schmiedtbauer, az ÖVP európai parlamenti szóvivője. „A legtöbb szőlő, amelyből az Uhudler készül, EU-szerte engedélyezett a szőlőtermesztésre. Gyümölcsborként az Uhudlert nem szabályozza a KAP. Folytathatjuk a termelést és élvezhetjük a borát.”

„A Néppárt 2016-ban már megmentette a burgenlandi Uhudlert a gyümölcsboros oldattal. A zöld politikusok kijelentései ezért számomra érthetetlenek, és semmilyen alapjuk sincs. A hamis vádak nem válnak igazabbakká attól, ha azokat többször megismétlik. Az Uhudler Burgenlandhoz tartozik, és része kultúránknak, amely nélkül nem tudjuk elképzelni. A burgenlandi Uhudler biztonságban van „- mondja Christian Sagartz, a burgenlandi EP-képviselő.

De mi is az Uhudler?

Az Uhudler osztrák borkülönlegesség, Dél-Burgenlandból származik. Egészen pontosan Oberwart (Felsőőr) alatt lehet megtalálni pincészeteknél, illetve bizonyos ottani falvak és kisvárosok borszaküzleteiben.

Külsőre igen hasonlít a rozéra, illetve a sillerre.

A gyümölcs átlagosnál magasabb pektintartalma miatt kissé magasabb, az egészségre azonban nem káros metanoltartalommal rendelkezik, mint az európai szőlőfajták. A kutatások azonban ezt a kockázatot nem igazolták, kiderült, ez a metanol tartalom nem jelent egészségügyi kockázatot. Az Európai Unió ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja, hogy kordában tartsa a direkt termő szőlőkből történő borászkodást. Ennek azonban egyes feltételezések szerint elsősorban nem egészségügyi, inkább gazdasági okai lehetnek.

Ezekből ugyanis olcsóbban lehet bort előállítani, mint a hagyományos fajtákból.

Maga az Uhudler az amerikai Vitis labrusca és az európai Vitis riparia fajták keresztezéséből jött létre. Uhudler név alatt több fajta is értendő, és máig vitatott, melyek számítanak az „uhudler-csoporthoz” és melyek nem. Az Uhudler a direkt termő szőlőfajtákból, így Noah-ból, Othellóból, Izabellából, Jacquez-ből, Clintonból, Herbémont-ból Dél-Burgenlandban készített gyümölcsös, leginkább eper és labruska ízű, többnyire cuvée bor.

Az Uhudler eredetét 1880-as évekig vezethetjük vissza, a nagy filoxéravész utáni időkig.

Mintegy húsz évvel azelőtt hurcolták be a gyökértetűt Európába, ami 1870 előtt érte el az Osztrák–Magyar Monarchiát. A filoxéravész alatt kipusztult európai szőlők helyett a gazdák egyrészt megpróbáltak más módon bort termelni, például ekkor terjedtek el a bogyósgyümölcsűekből – ribizliből – készített borok.

Mindezzel párhuzamosan az Európába behozott amerikai fajtákat európai szőlőfajtákkal kezdték keresztezni.

Az 1970-es évekre Ausztriában az Uhudler nevű bort „házi itallá” minősítették vissza, és csak a saját felhasználásra történő termelést engedélyezték. A 80-as évek közepén a „házi ital” kifejezést az osztrák bortörvény drákói szigorításával egy időben (az ún. glikolbotrány után), törölték a bortörvényből, így az Uhudler készítése és forgalmazása tilossá vált. Ez az állapot a 90-es évek elejéig tartott, és ez idő alatt több ezer hektoliter Uhudlert semmisítettek meg a pinceellenőrök.

Ma már az osztrák bortörvény szerint nyolc burgenlandi községben engedélyezik az uhudler bor forgalmazását.

Sőt, az európai uniós bortörvénybe is sikerült az osztrákoknak egy cikkelyt kiharcolniuk, ami engedélyezi a meghatározott területen történő termelést és forgalmazást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu