0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Az ausztrál kormány 115 millió dollárt költött egy olyan agrár stratégia kidolgozására, melynek célja a hatékony termelés mellett a károsanyag kibocsátás minimalizálása. Ennek eredménye gippslandi Ellinbank SmartFarm, mely a zéró széndioxid kibocsátást kívánja elérni.

 

 

Az Amerikai Tejipari Innovációs Központ tavaly nyilvánosságra hozta a „Net Zero Initiative” kezdeményezést azt remélve, hogy az ipar 2050-re eléri a teljes szén-dioxid-semlegességet, az optimális vízfelhasználást és a jobb vízminőséget. Hasonlóan, az ausztrál tejipart magában foglaló

„Meat and Livestock Australia” is azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra szén-dioxid semlegessé válik annak érdekében, hogy „a fogyasztók és a közösség elvárásainak megfeleljen.”

Ausztráliát nemrégiben intenzív aszály és rendkívüli hőség sújtotta, ami még inkább a fenntartható gazdálkodás megerősítését ösztönzi a mezőgazdaságban. Ennek érdekében a kormány államilag finanszírozott „okos gazdaságokat” hozott létre, melyek a mezőgazdasági üzem integrációjának megértésében és az agrár technológia új alkalmazásainak fejlesztésében segítenek. E megoldások hatásainak mezőgazdasági környezetben történő bemutatása lehetővé teszi a gazdák és termelők számára, hogy megértsék az új technológiai fejlesztések alkalmazhatóságát a jövedelmezőség vonatkozásában.

A program keretében létrehozott gippslandi Ellinbank 231 ha-os, 500 tehenű okos gazdasága már Ausztrália vezető tejipari innovációs létesítményének számít.

A SmartFarm olyan technológiákat tartalmaz, amelyek javítják a legelőtermelést, illetve a kiegészítő takarmányozási rendszerekhez kapcsolódóan optimalizálják a kiosztást és a hasznosítást a tejelő állományok termelékenységének javítása érdekében.

Az Ellinbank egyik ambiciózus célja, hogy a világ első szén-dioxid-semleges tejüzemévé váljon. Ezt a metánkibocsátás csökkentésével és a műtrágya és a trágya kezelésének javításával kívánják elérni. Ezen felül a gazdaság működéséhez szükséges elektromos áramot alternatív úton, a nap, szél, vízenergia és biológiai emésztés felhasználásával állítanák elő.

A bioemésztés célja a trágya és az egyéb szennyvíz felhasználása az energiatermelés érdekében.

Az Ellinbank bioemésztőjének a metánkibocsátás csökkentésében van szerepe, a trágyában lévő metánt gyűjti össze és alakítja át az üzem működéséhez szükséges energiává.

A gazdaság hamarosan egy mezőgazdasági és energetikai oktatási programnak is otthont ad majd, amelynek célja, hogy segítse a gazdákat az energiaköltségek csökkentésében és az energiahatékonyság növelésében. A kormány tervei szerint még ebben az évben megnyitja a farmot a látogatók előtt.

„Az Ellinbank SmartFarm tökéletes példája annak az új generációs gazdálkodásnak, amelyet agrárstratégiánk támogat”

– mondta Mary-Anne Thomas, Victoria új mezőgazdasági minisztere, a SmartFarmon tett látogatásakor.

 

 

„Az itt végzett munka fontos része, hogy a kutatások eredményei hozzáférhetőek legyen az ipar számára, így a tudás azonnal felhasználható lesz a gazdaságban – ez azonnali hatást jelent a hatékonyságra, a termelékenységre és a költségekre.” -tette hozzá.

Forrás: dairyherd.com/farmonline.com.au