0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Gigantikus naperőmű épül Spanyolországban

A legnagyobb spanyol áramszolgáltató vállalat, az Iberdrola és a francia élelmiszeripari óriás, a Danone együttműködésének nyomán épülhet meg Európa legnagyobb naperőműve.

Az 590 megawattos naperőmű hozzávetőleg 300 millió euróból épül meg a nyugat-spanyolországi Caceres tartományban – közölte a Bloomberg hírügynökség. A megállapodás szerint az erőmű 2022 áprilisától számítva 10 éven keresztül lát majd el árammal 29 Danone-üzemet. A jelentés kitér arra is, hogy

a kontinensen Spanyolországban adják át messze a legtöbb támogatás nélkül épített naperőművet. A tavaly átadott ilyen üzemek összteljesítménye 2,9 gigawatt volt, ami négyszer több az azt megelőző évi adatnál.

A szóban forgó beruházás kapcsán az Iberdrola vezetősége azt nyilatkozta, hogy az erőművel éves szinten 245 ezer tonnával lesz csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás mértéke.

Az utóbbi időben jó néhány nagy spanyol vállalat, így például a Repsol olajipari cég is hasonló projektbe kezdett. Ők tavaly júliusban, egy 200 millió eurós beruházás keretében kezdtek építeni egy 264 megawatt teljesítményű naperőművet.

Forrás: bnnbloomberg.ca