0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az átlagos hozam az államnak és a gazdáknak is komoly kihívás

Az őszi betakarítású szántóföldi növények tavalyi átlaghozama komoly kihívás elé állította Szlovákiában nemcsak az agrártermelőket, hanem az államot is. A szélsőséges időjárás immár ötödik éve jelentősen csökkentette a hozamokat. Az óriási szárazságot meg-megszakító özönvízszerű esőzések és a tavaszi fagy alaposan megtizedelték a termést.

A klímaváltozás következtében „megszokottá” vált például, hogy többször is meg-meg kell szakítani a betakarítást. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) azt várja az államtól, hogy intézkedjen a termés védelme érdekében.

A tavaly őszi betakarítás felettébb költségesnek bizonyult, mert igencsak elhúzódott az állandó esőzés miatt.

Már októberben intenzív eső nehezítette a munkát, a gazdáknak többhetes kényszerpihenőt kellett tartaniuk. A felázott talaj ellehetetlenítette a gépek használatát, és a növényzet is sok helyütt víz alá került. Ebben a helyzetben nemcsak megkésett a betakarítás, hanem az idei termés megalapozásában is késedelmet szenvedtek a termelők. Meg kellett változtatni a vetési terveket, a gazdáknak gondosan kell taktikáznia, hogy mit hova vessenek. Sok mezőgazdasági vállalkozás jelezte, hogy jelentősen megkésett az őszi növények betakarításával. Egyes országrészekben 20 éve nem volt ennyire kedvezőtlen a helyzet.Alacsony terméshozam, károsodott növényzet és gyenge minőségű termés lett a következménye a kedvezőtlen időjárásnak.

A gazdák több helyen nem tudták elvetni az őszi vetésű növényeket, ezért tavasziakkal lesznek kénytelenek pótolni a kiesést.

A mezőgazdasági kamara tájékoztatása szerint a szemesnek termesztett kukorica hektáronkénti átlagban 8,76 tonnával szolgált, ami a 2016–2020 közötti hozamok átlagának felel meg. Ugyancsak átlagos hozamokról lehet beszélni a burgonya esetében. A gazdák átlagosan 25,5 tonnát gyűjtöttek be 1 hektárról, míg napraforgóból 2,57 tonna termett ugyanekkora területen. 2016 óta ez a leggyengébb hozama az olajnövénynek. Sajnos a cukorrépa termése se mondható rekordnak. Átlagosan 55,97 tonnás hektáronkénti hozama 2016 óta a második leggyengébb eredmény. A váratlan tavaszi fagyok és az óriási szárazság következményeként hektáronként mindössze 80 ezer répa fejlődött ki, ami az utóbbi 10 év leggyengébb mutatója. A kiadós őszi esőzés nagymértékben rontotta a cukorrépa minőségét is.

A betakarításba kényszerűen beiktatott pihenők a cukorgyártás folyamatosságát is veszélyeztették.

Az SPPK szerint az államnak hatékonyabb intézkedéseket kellene hoznia az egyre szélsőségesebb időjárási kilengések ellensúlyozására. Hosszabb távon ugyanis nem csupán csökkentik a hozamokat és akadályozzák a betakarítást, hanem magát a talajt is károsítják. Az éghajlat változása az utóbbi 5 évben sokat rontott a szlovákiai mezőgazdasági termelés eredményességén.

A szlovák agrárkamara közleményében hangsúlyozza, hogy az államnak rendszerszinten kellene intézkednie az éghajlatváltozással járó károk minimalizálása érdekében.

„Hatékonyabbá kell tenni az állami beavatkozást, és egyúttal ki kellene használni a vidékfejlesztési program keretében rendelkezésre álló eszközöket.

Igaz, arra is szükség volna, hogy a gazdák minden növénykultúrában a megváltozott feltételeknek leginkább megfelelő fajtákat iktassák be a termelési szerkezetbe” – áll az SPPK állásfoglalásában.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság