0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban

Az emírségi és holland együttműködés nyomán épülő üzem fontos szerepet tölt be abban a stratégiai tervben, melynek egyik fő célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek világelsővé váljon az innovatív élelmiszer-termelési technológiák alkalmazásában.

A beltéri gazdaság a közel-keleti ország fővárosában, Abu Dhabiban épül 177 millió dollárból, a helyi RainMakers Capital Investment nevű vállalkozás és egy holland, beltéri farmokra specializálódott cég, a GrowGroup IFS együttműködése nyomán.

Az üzem neve GreenFactory Emirates lesz, ahol a tervek szerint évente 10 ezer tonna növényt, javarészt leveles zöldségeket termesztenek majd vertikális és hagyományos módon, mintegy 160 ezer négyzetméteren.

A beruházás az első ütemét idén októberben adják át, igazodva a dubaji világkiállítás megnyitójához, melyet a koronavírus-járvány miatt tavaly el kellett halasztani.

A jövő év márciusáig tartó grandiózus rendezvény látogatói betekintést nyerhetnek ugyanis a legmodernebb mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiákba is; kiváló példa erre Hollandia pavilonja, ahol a szóban forgó projekt részletei is megismerhetők lesznek.

„Az Egyesült Arab Emírségek komoly, összehangolt erőfeszítéseket tesz az ország élelmiszer-termelésének javítására, ami elengedhetetlen a legkorszerűbb agrártechnológiák alkalmazása nélkül”

– nyilatkozta az épülő üzem kapcsán Mariam Hareb Almheiri élelmezésügyi miniszter. Hangsúlyozta: kormányuk 2018 novemberében útjára indított egy élelmiszer-biztonsági stratégiát, aminek egyik fő célja a 30 százalékos hozamnövekedés elérése a modern technológiákra épülő beruházások révén.

Terveik szerint 2051-re az Egyesült Arab Emírségek világelső lesz az innováció-vezérelt élelmiszer-termelésben. „Az olyan beltéri gazdaságok, mint a GreenFactory Emirates, fontos szerepet töltenek be céljaink elérésében” – tette hozzá.

Forrás: meed.com