0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.

— A vám bevezetése minden terjeszkedési tervünket leállította. Bízunk abban, hogy ha megszüntetik, akkor újra képesek leszünk elérni a korábbi célkitűzéseket. Erre egy ideig várnunk kell, mert az elmúlt időszakban rengeteg pénzt költöttünk amerikai jelenlétünkre – mondja Fernando García de la Cruz, az Aceites García de la Cruz vezérigazgatója az Euronews-nak.

youtube://v/2HuI1YNsWCk

Az óriási beruházások, amelyek elősegítették a spanyol olívaolaj piacvezetővé válását, kárba vesztek. A mennyiség korábban 6- 8000 tonna között alakult, majd 700-ra csökkent. Rafael Pico Lapuente, az Asoliva vezérigazgatója sem derűlátó:

— A közvetlen export és az USA-ba szállító európai cégek megrendeléseinek kiesése miatt négymilliárd euró a veszteség.

Mindez annak ellenére, hogy az Egyesült Államok 19 százalékkal több olívaolajat importált 2020-ban, mint 2019-ben. A veszteség kompenzálására sok spanyol exportőr palackozással és a Tunéziából, vagy Portugáliából származó olaj kereskedelmével kerülte meg a vámot. Iñaki Benito, a Spanyol Agrár- és Élelmiszeripari Szövetkezetek épviseletében szintén sok kockázatot lát.

— Ha nem változik a helyzet, a feldolgozóipar máshová költözik, ami a termelőket hozza nehéz helyzetbe, a megélhetésük kerül veszélybe. A folyamat több ezer munkahelyet veszélyeztet Spanyolországban – mondja egy illetékes.

Juan Carlos de Santos, az Euronews tudósítója szerint az olajbogyó-ágazat kétségbeejtő helyzete megköveteli, hogy folytatódjanak az Európai Unió és Joe Biden új adminisztrációja közötti diplomáciai tárgyalások. A termelők azt kérik, hogy mielőbb vessenek véget a vámkötelezettségnek, hiszen nincs közük az Airbus kapcsán kirobbant konfliktushoz.

Forrás: Euronews