Gere Andrea, a hetedik generációs Gere Attila Pincészet képviselője elmondta, összetett élményt akarnak adni a vendégeiknek. Ebben a bor mellett fontos szerepet kap a vendéglátás, a gasztronómia. Ugyanakkor mégiscsak a legfontosabb a bor, a fajták, a dűlők.
Villányban szerencsére rengeteg a közös kezdeményezés, aminek következtében a borturista borvidéki szinten megkapja az élményt. Aki elmegy a borvidékre, az valószínűleg célirányosan, a borok miatt teszi. Ettől függetlenül nem feltétlenül egy ültetett, feszengős, „tudományos” borkóstolóra vágyik. Van, aki csak lazán „borozgatni” szeretne. A pincészetek feladata, hogy felmérjék és kielégítsék az igényeket.
„A kínált csomagban minden apró részletnek stimmelnie kell, mintha a lakásban fogadnánk a vendéget, így tudunk élményt nyújtani” – hangsúlyozta Oroszlán Tamás. Az összes munkatársuk felelőssége nagy, mindenkinek azonosulnia kell a pincészet hitvallásával, hiszen bárki vezeti körbe a látogatót a birtokon, azt ugyanolyan odaadással kell tegye. „A tokaji aszú kicsit olyan, mint a mikulás: mindenki ismeri, de senki nem látta még”. Az emberek nem igazán tudják, mire számítsanak, amikor a borvidékre érkeznek Tokajban elképesztő kincsen, történelmi örökségen „ülnek”, amivel sokszor a helyiek maguk sincsenek tisztában.
Megpróbálják az élményt minél színesebben átadni, mert akkor az ember otthon is könnyebben kibont egy palack aszút.
Mindenkivel meg kell találni a hangot, egyesek már „profik”, míg mások az egyszerűbb élményre vágynak. Látogatóik 85 százaléka külföldi – ennek harmada lengyel – így arra is fel kell készülni, mikor vannak az adott országban a szabadságolások. Külön jó pont a vendégnél és fokozza a vásárlókedvet, ha az anyanyelvén tudják megszólítani.
Fontos az együttműködés a helyi termelőkkel, csak fokozza az élményt, ha a borhoz kínált pogácsát a szomszéd néni készítette. Oda-vissza működik egymás ajánlása is.
Egerben nagyon sok élmény várja az embert a boron kívül is: történelmi városrész, gyógyvíz, színvonalas éttermek, Bazilika és zarándokhelyek. A vendégek igényeihez és lehetőségeihez igazítva kell többféle kategóriában kínálnak élményt, azonban mindig a legmagasabb színvonalon. Borbárjukban négy felkészült kolléga várja a borturistákat, nekik ugyanúgy át kell tudnia adni a borászat filozófiáját, csak úgy hiteles az egész.
A borkóstolóikon helyi kézműves sajtokat és bagetteket szolgálnak fel, de olyan is van, hogy helyi festők képeit állítják ki a borászatnál. A lényeg, hogy erősítsék az összefogást és mindent megmutassanak a régió kincseiből.