0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Növeli a munkavállalói elégedettséget a céges kert

A szakemberhiány és a munkavállalók megtartása olyan témák, amelyek jelenleg szinte minden iparágat érint. Egy tanulmány szerint, a munkahelyen kialakított zöldfelület, vagy kert jelentősen hozzájárulhat az ott dolgozók elégedettségének növeléséhez.

A koronavírus-járvány jelenleg sajátos módon befolyásolja a munkahelyi életet is. A németországi Foglalkoztatáskutató Intézet adatai szerint 2019-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 90,4 százaléka dolgozott minden nap a munkahelyén. Csak 9,6 százalék volt azoknak az aránya, akik időnként vagy rendszeresen az otthonról dolgozhattak.

Jelenleg a német kormány rendeletei révén a munkáltatóknak lehetővé kell tenniük alkalmazottaik számára, hogy amennyiben lehetséges  otthonról dolgozhassanak. Feltételezhető, hogy a válság után is jelentősen növekedni fog a home office munkavégzés elismerése.

Az éremnek azonban két oldala van: míg sokan élvezik a rugalmas munkavégzés újdonságát, addig másoknak hiányzik a személyes kapcsolattartás a kollégákkal. 

A pandémia után várhatóan sokan vissza fognak térni az irodai környezetükbe. Évente átlagosan 1642 órát tölt egy munkavállaló a munkahelyén, így különösen fontos, hogy ezt az időt mindenki kellemes környezetben tölthesse el.  

Az Appinio piackutató intézet 2018-ban végzett felmérése szerint az alkalmazottak közel 30 százaléka nem elégedett a munkahelyi környezetével.

A megkérdezettek több mint 40 százaléka hiányolta a nyílt tereket, a visszavonulásra és a személyes kapcsolatteremtésre alkalmas helyeket, és mindenek előtt a szabad teret, például a teraszt vagy kerthelységet.

A növényekkel beültetett,  természetközeli környezetben, mi emberek újratölthetjük az akkumulátort, szabadon gondolkodhatunk és újra kreatívak lehetünk – és ez nem csak a pihenőnapokra, hanem a munkanapokra is érvényes-  hagsúlyozta a felméréssel kapcsolatban Thomas Banzhaf, a Kert-, táj-, és sportpálya építők szövetségének vezetője. 

Azok a vállalatok, akik tudnak ilyen szabadtári környezetet teremteni a munkavállalóik számára, egyértelműen előnyben vannak.

Amint az Appinio felméréséből kiderül, a kikapcsolódásra vagy épp a csendes elvonulásra alkalmas lehetőség sokkal fontosabb mint például a munkahelyi csocsó vagy pingpong asztal.  A vállalati kerthelység  kellemes hangulatot teremt és erősíti az alkalmazottak elköteleződését is . Pozitív hatással van a céghez jelentkező új szakemberekre és pályázókra is.

Egy professzionálisan kialakított és gondozott vállalati kert akár kisebb megbeszélésekhez is ideális tárgyalóhelyet biztosít, és igen jó benyomást kelthet vele a cég. Különösen, ha még tükrözi is egy cég tevékenységét, megjelenését.

Minden zöld terület, legyen bármilyen kicsi is, része a városi zöld infrastruktúrának, és több szempontból is kedvező hatással jár: hozzájárul a klímaváltozás negatív hatásainak a csökkentéséhez, javítja a levegő minőségét, búvóhelyet teremt az állat- és rovarvilág számára, segíti a városi vízgazdálkodást, csökkenti zajszennyezést és pozitívan hat a városi élet minőségére.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de