0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

A február első felére jellemző télies időjárás után az utolsó dekádban fokozatos hőmérsékletemelkedés kezdődött. A nappali hőmérsékleti maximumok általában a 10-15 °C-ot is elérik, éjszakánként viszont még közel a hőmérő higanyszála a 0 °C-hoz. A talajok többsége vízzel teljes mértékben telített, az Alföldön sok a belvízzel borított terület. Még több tavaszias idő kell a belvizek felszárításához, és hogy a talajok megművelhetőek legyenek. Tennivaló azonban bőven akad a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben.

A gyümölcsfák és a szőlő metszése most a legsürgősebb feladat, bár a januári enyheségben már megkezdődtek ezek a munkák.

A szőlő mellett az almástermésűek és a cseresznye, meggy, szilva metszése a fontossági sorrend.

Növényvédelmi szempontból az őszibarackot és a kajszit célszerű a legvégére hagyni, a baktériumos és fitoplazmás fertőzések elkerülése érdekében. A metszés nemcsak termésszabályozó fitotechnikai művelet, hanem fontos eszköz a betegségek és kártevők elleni védekezésben is. A szellős korona kevésbé fertőződik, a permetlé könnyebben átjárja, belsejében is megfelelő lesz a permetlé-borítottság. Metszéskor távolítsuk el a fertőzött ágakat, vesszőket, a fa tövéből kihajtott gyökérsarjakat, ezek ugyanis fertőzési forrásai lehetnek számos betegségnek és kártevőnek. A fák ágain tavalyról fennmaradt gyümölcsmúmiákat szintén szedjük le és semmisítsük meg. Ha lehetőségünk van rá, akkor az ágakon látható vértetű-kolóniákat, pajzstetveket, atkatojásokat kaparóvassal, drótkefével távolítsuk el. A korhadt ágakat, rákos sebeket szintén tisztogassuk meg. Nagyon fontos a nagyobb sebfelületek lezárása sebkezelő pasztával vagy fémmentes festékkel, mely megvédi a fát az újabb fertőzéstől a sebek behegedéséig.

 

A tél végi lemosópermetezés elvégzésével fontos lépést teszünk a sikeres növényvédelmi szezon megalapozásához. Alapesetben elegendő a szőlőtőkék és a gyümölcsfák rezes lemosópermetezése, ha azonban a metszés során kártevők áttelelő alakjaival, vértetűvel, pajzstetvekkel, atkatojásokkal illetve lisztharmatos vesszővégekkel is találkoztunk, elengedhetetlen az olajat is tartalmazó lemosó készítmények bevetése. Ebben az esetben a legcélszerűbb az olajos–rezes–kénes készítmények használata. Így egyszerre védekeztünk minden fontosabb áttelelt károsító ellen.

Fontos, hogy a lemosópermetezés során bőséges permetlével dolgozzunk, mert csak így folyik be minden rejtett zugba.

Az őszibarackfák rezes lemosását még akkor is végezzük el minél előbb, ha nem metszettünk még. Ennek oka, hogy a tafrinás levélfodrosodás csapadékos időben már most is képes fertőzni, ugyanis az eső a kórokozó szaporítóképleteit bemossa a rügyekbe, így a levélkezdemények már eleve fertőzötten fakadnak ki.

A metszés során keletkezett nyesedéket ágaprítóval szecskázzuk fel, használjuk mulcsozásra, talajtakarásra, égetni ugyanis tilos.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet