0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

A terápiát úgy tervezték meg, hogy az a lehető legnyugtatóbb legyen azon városiak számára, akik szenvednek a forgalmas városi élettől és alternatív gyógymódokat keresnek az elméjük megnyugtatására. A terápia része a tehén simogatása és masszírozása, az ölelés és az is, hogy csak üldögélünk a tehén társaságában. A fő cél, hogy a tehén átölelése elfeledtesse a problémáinkat.

A terápiás központot létrehozó civil szervezetet egy nyugalmazott állami tisztviselő, egyben az indiai Állatvédelmi Tanács (GWTA) volt elnöke vezeti, aki azt állítja, hogy a tehén simogatása gyógyító erejű lehet:

„Az, ha hozzábújunk egy tehénhez, nemcsak csökkenti a szomorúságot, a szorongást és mindenféle feszültséget, hanem a légzőszervi betegségeket, a vérnyomást, a gerincfájdalmat, a szívproblémákat, a depressziót gyógyítja is.”

Sachin Deol, projektmérnök azonban a Logical Indian című lapban kijelentette, hogy a pozitív eredmények nem garantálhatók, mivel „minden emberi test másképp reagál”.

Számos kutatási beszámoló jelent már meg a világ különböző tájain arról, hogy például a kutyánk vagy macskánk simogatása növeli a pozitív érzéseket és csökkenti a stresszt: ugyanis a simogatás növeli az oxitocin nevű hormon mennyiségét az emberi szervezetben. Ezek alapján a BBC szerzői úgy vélik, a nagyobb állat simogatása fokozza ezt a jóérzést.

Sőt, úgy tűnik, hogy az érzés kölcsönös. Noha a teheneknek nincsenek munkahelyi problémáik, az ölelést és a masszázst élvezik – derül ki a Journal Applied Animal Behavior Science folyóiratban megjelent 2007-es tanulmányból. E beszámoló szerint a tehenek mély relaxációs állapotba kerülnek, amikor a nyakuk területét és a hát felső részét simogatják.

„Pszichológusként és olyan emberként, aki maga is megtapasztalta, állítom, hogy a tehenekkel való együttlét rendkívüli terápiás hatással bír.

Benne ragadunk a mókuskerékben, és a szorongásunk egyre erősebb. Egy érzelmes állattal lenni, aki nem ítélkezik és feltétel nélkül szeret, csodákat tesz. Az a melegség és odaadás, amelyet velük érezhetünk, gyógyítóbb, mint bármilyen pszichoterápia.” – mondja Dr. Ritu Dangwal, az indiai NIIT Egyetem docense, aki rendszeresen jár a gurugrami Sadgranában található állatmenhelyre, ilyen terápiára – írta az India ma.

Mindehez csak azt tehetjük hozzá, ha valaki hazánkban tervezne ilyen farmot létrehozni, eszébe ne jusson a szilaj magyar szürke marhát ölelgetni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/interestingengineering.com