Korábban ne metszünk, mert a metszett sebekbe bejuthatnak a korokozók, ám ekkor még a fa nem tud védekezni ellenük, hiszen a keringése még téli nyugalmi állapotban van. A kajszi metszését Mendel Ákos kertészmérnök, a Ceglédi Gyümölcskutató Intézet tudományos munkatársa segítségével mutatjuk be.
youtube://v/pF1GqkWv-u8
A kajszi lomkoronáját váza formára alakítsuk, amely 4-6 vázágból és az azokon kialakított gallérágakból áll. A kajszinál a váza forma belseje legyen ritka, hogy átjárja a szellő és a napfény. Így egészségesebb lesz a fa, illetve a növényvédőszerek is hatékonyabban eljutnak mindenhová. A vázágakról a lobkorona belseje felé törő vesszőket el kell távolítani. Ha az előző évben a vázágról egy nagyobb részt lefűrészeltünk, eltávolítottunk, akkor a környezetében az alvó rügyekből számos egyéves vessző hajtott ki, amelyeket most meg kell ritkítani.
A kajszinál a legértékesebb termő részek a 2-4 éves nyársak, amelyek telitettek termést adó virágrügyekkel.
Az egymást keresztező vesszők egyikét el kell távolítani.
A fa felső részén lévő egyéves hajtásokon lévő virágok később nyílnak, így fagykár esetén erről a területről számíthatunk némi termésre.