0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Olajretek-vetőmag – biztonságosan

Az olajretek-vetőmag termőterülete hazánkban ritkán haladja meg a 10 ezer hektárt. A megtermelt vetőmag túlnyomó része export célú termeltetés, kisebb részét a Magyarországon zöldítésre vetett keverékek komponenseként használják fel.

Termesztésére – mint minden növényi kultúrának – a jó vízgazdálkodású, megfelelő tápanyagszolgáltató-képességű, tavasszal gyorsan felmelegedő talajok a legkedvezőbbek. Azonban megfelelő elővetemény után – a vízállásos, szikes, mély fekvésű talajok kivételével –, időben és jó minőségben elvégzett talaj-előkészítéssel, termesztéstechnológiája betartásával az ország nagy részén gazdaságos és versenyképes kultúra lehet.

Egyenletes, gyors kelésének a megfelelő talaj-előkészítés, a kemény talpú, apró morzsás magágyba való vetés a feltétele, ami a rovarkártevők elleni védekezést is megkönnyíti.

A növényvédelmi technológia szigorú betartása, a megfelelő időben és megfelelő eszközzel történő betakarítás ugyancsak feltétele a kielégítő termés elérésének. Hektáronként 1 tonna az Alföldön közepesen jó termésnek számít, de a 2020-ban több ottani termelő által is elért 1,2-1,5 t/ha termés a jelenlegi árak mellett már versenyképes.

Mélyre hatoló, nagy tömegű gyökérzete javítja a talaj szerkezetét, tápanyagszolgáltató-képességét, ezért kalászosoknak, kukoricának, burgonyának kiváló előveteménye.

Mit lehet még tenni annak érdekében, hogy az optimális vetésidő kötöttebb talajon is betartható legyen, és hogy a kártevők elleni védekezésre felhasználható rovarölő szerek egyre szűkülő választékával is biztosabb eredményt érjünk el?

A nyugat-európai nemesítő és vetőmag-termeltető vállalatok már hosszabb ideje keresik a megoldásokat minél nagyobb és kiegyenlítettebb termésátlag elérésére.

Ezt a kiegyenlített klímájú országokban az időjárás okozta stresszhatások elkerülésével részben sikerül is megoldaniuk.

Tapasztalatok az őszi vetéssel

  • Az olajretket őszi vetés esetén és közepes termőképességű kötöttebb talajon is könnyebb optimális időben vetni, mint tavasszal.
  • Jelentős bolhakártétel az október második felében kelt állományon nem mutatkozott.
  • Tavasszal már sem rovarok, sem a hirtelen felmelegedéssel járó stressz nem károsítja a megerősödött, őszi vetésű növényállományt.
  • Az őszi vetésű olajretek július közepén betakarítható; ennek következtében a nyári aszály nem károsítja, sőt ellenkezőleg, segíti az érését és akadályozza a felgyomosodást.
  • A betakarított vetőmag már az augusztusi zöldítésben felhasználható.
  • Az ökológiai vetőmag-termesztés lehetőségét erősíti.
  • Az erre a célra nemesített fajtákkal biztosabban, hagyományos fajtákkal esetenként lehet sikeres.

Hazánk a minőségi olajretekvetőmag-előállítás északi határán fekszik. A tőlünk északra lévő országokban még lehet termelni, de a vetőmag minősége ritkán éri el a magyart.

A Szarvasi Medicago Kft. több évtizede foglalkozik olajretekvetőmag-termeltetéssel az általa kialakított termelői körben. A cég kutatócsoportja 6 éve foglalkozik a rendelkezésére álló génforrások felhasználásával, tenyészkerti populációk előállításával, azok „járóként” való (ősszel és tavasszal is vethető) viselkedésének vizsgálatával, tenyészkertben és gazdaságokban is.

Célja, hogy az ősszel is vethető, „járó” tulajdonsággal rendelkező nemesítési anyag 5-10 éves ciklusban a fagyos (0 ºC és -10 ºC közötti) és a zord (-10 ºC alatt) napok számától függetlenül átteleljen.

Az elmúlt 5 év téli hónapjainak fagyos, illetve zord napjainak számát elemezve látható, hogy 2016 december- január- februárjában a fagyos napok száma 28-31-16 volt, míg 2017–2018 ugyanazon időszakában 17-14-17 nap, 2020-2021-ben pedig 7-17-7 nap (február 15-ig). A vizsgált években jelentős volt a különbség a zord napok számát tekintve is (táblázat).

Az őszi vetés lehetősége különösen azokon a vidékeken jelentene megoldást, ahol az olajretek-vetőmag termesztése kötöttebb talajokra szorul. A gabona elővetemény utáni talaj-előkészítés, de különösen a vetés optimális ideje október 5-25. között van, ekkor a betakarítási idő a következő év július 10-18-a között várható. Míg a tavasszal vetett növényállomány tenyészideje átlagosan körülbelül 150 nap, addig az ősszel vetetteké körülbelül 270 nap.

Őszi vetése azért is volna előnyös, mert az augusztusi vetésű területeken csapadék hiányában kiszáradt növények helyett lehetne vetni.

Lényegesen megkönnyítené továbbá az ökológiai területeken való termesztést.

Az ökotermesztésű olajretek-vetőmagra jelentős a kereslet, de tavaszi vetéssel csak ritkán oldható meg gazdaságosan az előállítása. A keléstől a 3-4 lombleveles állapotig helyrehozhatatlan károkat okozhat a növényekben az ilyenkor gyakran előforduló bolhainvázió, akár a tavaszi vetésű terület teljes növényállományát is elpusztíthatja. A június végi és júliusi viharokban az olajretek gyakran megdől, így a nedvesség és fény hatására a gyomnövények gyorsan fejlődnek, jelentős részük még magot is hoz. Ennek következtében deszikkálás nélküli betakarítása nehézkes, és a karanténgyomok elszórt magjai is csökkentik az olajretek jó elővetemény-hatását.

Mindezek okán 2020. októberében egy Szarvas közelében működő ökogazdaságban egy leendő fajtajelöltünkből 10 hektárt vetettek vetőmag-előállítási céllal.

A vetési időt úgy választotta meg a gazda, hogy az előrejelzett csapadék a földben találja a magot. Mivel a középhőmérséklet október közepétől a hónap végéig 6,5- 13 ºC között volt, a magvak idejében keltek. Viszont a csapadékhiány november közepéig elhúzódott, ezért a növények fejlődése lassabb volt a vártnál. Ennek ellenére a februári szemle során a képeken látható egészséges állományt találtuk.

A meteorológiai adatokat köszönjük a MATE-KÖTI munkatársainak!

Tóth Sándorné Dr., Dr. Breznyik Katalin,

Dr. Tóth Erzsébet, Varga Zsolt

Forrás: Magyar Mezőgazdaság