0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Erdők Világnapja

2021-ben az Erdők Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdők megőrzése az egész világon az egészségünk és társadalmi jólétünk alapját jelenti. Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremtünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára.

Amíg a világban a legtöbb helyen az erdők fogyása ellen kell küzdeni, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, ami az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal új lendületet kapott.

A magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint 2 millió hektár élő erdő, az ország területének több mint egyötöde.

Ezek az erdők az embereket szolgálják:

  • biztosítják az ország faellátását,
  • tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek,
  • közben megőrzik a természetes és egészséges környezetet,
  • védenek a klímaváltozás hatásai ellen,
  • és egészséges kikapcsolódásra adnak lehetőséget.

Az EGERERDŐ Zrt. erdőgazdálkodási tevékenységének köszönhető, hogy a térség az elmúlt pár évben több, mint 11 hektár új erdővel gazdagodott, Hatvan, Felsőtárkány, Bátor községhatárban. A társaság az új erdők telepítése mellett kiemelt figyelmet fordít a meglévő erdők természetességének megőrzésére/növelésére.

Az erdőfelújításokat közel 90 %-ban természetes módon végzi.

A fennmaradó területen a nem őshonos állomány helyett, olyan őshonos lombos erdőket alakít ki, amik jobban tűrik a klímaváltozás negatív hatásait. (pl.: fenyves erdő helyett elegyes tölgyest, bükköst hoz létre).

Védi a természetes élőhelyeket, többek között az inváziós fajok (akác, bálványfa, stb.) irtásával. Emellett fokozott figyelmet fordít a védett fajok élőhelyének védelmére. Az erdei holtfa megfelelő életteret biztosít sok madár- és rovarfajnak, így nő az erdő biodiverzitása és természetes védekezőképessége. Ezt a folyamatot Madárvédelmi programmal, madárodútelepek létesítésével is segíti.

A Zrt. nevéhez fűződik számos ökoturisztikai fejlesztés, mely az erdőlátogatók igényeit magas szinten szolgálja (turistaház fejlesztés, turistaút hálózat fejlesztése, kilátók, parkolók építése, stb.)

A fiatalok szemléletformálását szem előtt tartva 3 erdei iskolát üzemeltet, ahol a természetben játszódó folyamatok és az erdőgazdálkodás kapcsolatáról alapos ismereteket szerezhetnek a diákok.

Az erdőgazdaság aktívan tesz a magyar erdők megőrzéséért és területük gyarapításáért. Tegyen Ön is az erdőkért: ültessen minél több fát, és vigyázzon a környezetére!

Forrás: EGERERDŐ Zrt.