0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lesz-e hiány vendégmunkásokból?

Tavaly a lezárások és határátlépési tilalmak igencsak megnehezítették a spárgatermesztők betakarítási időszakát, hiszen kevés volt a külföldi munkavállaló. Idén ezért előrelátóan minden lehetséges lépést megtesznek, hogy elkerüljék a tavalyihoz hasonló helyzetet.

Svájcban egyelőre nincs gond. A hünenbergi Buuregarte Boog zöldségtermesztő cég vezetője, Jonas Boog szerint a helyzet egyáltalán nem vészes, és úgy véli, hogy egy évvel ezelőtt sem volt az.

Elsősorban azoknak akadtak gondjaik, akik csupán a spárga betakarításához kerestek embert.

A legnagyobb bizonytalanságot a szállítás okozta, hiszen Ausztria teljesen lezárta a határait. Olyan gazda is van, aki azt tervezi, nem fogja betakarítani a sípokat, mert attól tart, a bezárt éttermek miatt nem lesz, aki megveszi. A zöldségtermesztő hozzátette:

mivel nyáron és télen is egész évben alkalmaznak munkavállalókat, ők nem számolnak fennakadással.

Ausztriában a koronavírus-járvány ellenére elegendő kelet-európai vendégmunkás lesz a betakarítási idényben, ugyanis számukra egyszerűbbé és gyorsabbá tették az országba való belépés, illetve kilépés szabályait, adta hírül az osztrák agrárminisztérium. Hozzátették, hogy tanultak a tavalyi esetekből, idén jobban felkészültek az esetleges nehézségekre.

Forrás: Kertészet és Szőlészet