0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A repce-fénybogár elleni védekezés a piretroidrezisztencia tükrében

A repce-fénybogár elleni védekezés több évtizede közkedvelt alapkészítményei a piretroid hatóanyagcsoportba tartozó taglózó hatású termékek. A hosszútávú és egyoldalú szerhasználatnak köszönhetően mára rezisztencia alakult ki a repce-fénybogár esetében is.

Ennek ellenére rendelkezésünkre áll egy magas hatékonyságú, tartamhatást biztosító készítmény, amely rezisztenciatörő hatással rendelkezik. Rajtunk áll, hogy ki tudjuk-e használni az Avaunt® által nyújtott lehetőségeket.

A repce-fénybogár esetében jellemzően azt a gyakorlatot követik a gazdálkodók, hogy ha a területen meglátnak 3-4 egyedet zöldbimbós növényenként, akkor elindítanak egy kezelést, általában piretroid típusú anyagra alapozva a technológiát. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a repce védelmét ily módon már nem tudjuk megoldani. Amire a növény átér a sárgabimbós állapotba, gyakorlatilag végignézzük a kártételt (1. kép).

A késlekedés súlyos károkat okoz. A repce tavaszi kártevői közül a repce fénybogár képes egységnyi idő alatt a legnagyobb kárt okozni. A zöldbimbókat rágva megsérti a bibét, így nem lesz becő. Az időjárás változékonysága (szeles napok száma egyre növekvő tendenciát mutat) illetve az áprilisi munkacsúcs tovább tetézi a problémát, amelyet a kártevő okoz.

Egy esetleges hatástalan permetezés nem csak bosszúságot, de nagymértékű gazdasági kárt is jelenthet ebben az időszakban.

Azonban, ha szakítunk a hagyományokkal és még zöldbimbós állapotban gyakran hatástalan piretroidos kezelés helyett az Avaunt® rovarölő készítményt alkalmazzuk, még meg tudjuk akadályozni a kártevő térhódítását. Az így elvégzett kezelés a 8-10 napos tartamhatásával lefedi a repce növény zöldbimbós fenológiai állapotát, virágzásig megvédi az állományt a kártevőtől, mely azt követően már nem okoz kárt.

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szer rezisztencia-vizsgálatát Európa-szerte végzik, melyek során kizárólag érzékeny fénybogár populációk figyelhetők meg. Ez a tény a repce-fénybogár elleni védekezés alapkészítményévé emelte e rovarölő szert. Magyarországon 2018-2020között több helyszínen került elvégzésre a hivatalos IRAC teszt (2. kép). A vizsgálatok is alátámasztották, hogy az Avaunt® 150 EC továbbra is hatékony a repce-fénybogár ellen.

A termelői tapasztalatok alapján az Avaunt® 150 EC rovarölő szer, amelyet a repce termőterület több mint 1/3-án használtak 2020-ban, a fénybogár egyedek betelepedésének időszakában, a repce rejtett vagy zöldbimbós fenológiájában 170 ml/ha dózisban kijuttatva az időjárástól függetlenül, 8-(10) napos tartamhatásával megvédi a repcét a jelentősebb fénybogár kártételtől.

Az Avaunt® 150 EC kontakt- és gyomorméreg, a vele történő hatékony védekezés feltétele: a fénybogár betelepüléskori, a repce zöldbimbós állapotában történő permetezés elvégzése. Ilyenkor a virágzatot károsítani igyekvő egyedek 2-4 órán belül teljesen lebénulnak, károsításuk megszűnik, majd tartalék tápanyagaik függvényében néhány napon belül elpusztulnak. A védekezés eredményeként a virágzati tengely nem kopaszodik fel (3-4. kép).

Az Avaunt® 150 EC rovarölő szer főbb tulajdonságai:

  • érzékenyek rá a fénybogár populációk;
  • 8-(10) nap tartamhatása van;
  • gyors a károsításblokkoló hatása;
  • bimbós állapotban történt permetezés után, a kinyíló virágot látogató méhek nem károsodnak;
  • engedélyezett: őszi káposztarepcében, olajretekben és mustárban.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. (x)

www.fmcagro.hu

Forrás: FMC-Agro Hungary Kft.