0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tápláló fényfürdő

Húszezer négyzetméteres póréhagyma-földből alkotott napelemes ledfényjátékot egy holland fénytervező művész, Daan Roosegaarde. A váltakozó kék, piros és ultraibolya (UV) megvilágításban fürdő mező varázslatos látványt nyújt éjszaka, de a megvilágítás meghatározott keveréke táplálja és védi is a növényeket.

A fénymező napközben ugyanúgy néz ki, mint bármely más mezőgazdasági terület, de éjszaka hatalmas műalkotássá alakul át.

A növény- és fotóbiológusokkal együttműködő Roosegarde arra építette a művészeti-mezőgazdasági-tudományos kísérletet, hogy a növények speciális megvilágítása hozzájárulhat a hatékonyabb növekedéshez, mivel lényegesen meghosszabbítja a napfényes órákat, amelyeket kapnak, az UV-fény egyes hullámhosszainak való rövid expozíció pedig a növényvédő szerek iránti igényt csökkentheti jelentősen. A tudományt és művészetet ötvöző projekttel a fejlesztő arra szeretné inspirálni a gazdálkodókat, hogy

használják bátrabban a fényt a növénytermesztésben, mert az – megújuló energiaforrásból – fenntarthatóbb lehet, mint a hagyományos növényvédelmi módszerek.

Jason Wargent professzor, a fotobiológia vezető szakértőjének számító BioLumic cég tudományos főigazgatója szerint a különböző fények GROW-ban alkalmazott meghatározott ötvözése

több mint ötven százalékkal fokozza a növények fejlődését és ugyanilyen mértékben járul hozzá a vegyszerhasználat csökkentéséhez.

A speciális ledeket már alkalmazzák az üvegházakban, és egyre elterjedtebbek a városi vertikális gazdaságokban is, a kutatók azonban úgy vélik, hogy a szabadföldi kertészeti kultúrák esetében is hatékonyan lehetne alkalmazni ezeket.

Daan Roosegaarde a hollandiai Lelystadban készítette el az első fénymezőt a holland Rabobank támogatásával. Az ország a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági termelője, 65 milliárd euró gyümölcsöt, virágot, zöldséget, húst és tejterméket exportál évente. A Rabobank pedig az egyik legrégebbi holland bank, amely világszerte az élelmiszer- és agrárszektor szereplőire koncentrálja szolgáltatásait. A projektbe bekapcsolódott a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont is, amely világszerte a legelismertebb intézmény az agrárképzésben. Az alkotó és ötletgazda művész azonban szeretné további negyvennégy országban megvalósítani a projektet, mindenhol a helyi sajátosságokhoz adaptálva.

Daan Roosegaarde, a Studio Roosegaarde alapítója a művészetet és a technikát ötvözi a városi környezet fejlesztésében, de ezúttal a mezőgazdaság előtt tiszteleg.

„Az időnk nagy részében észre sem vesszük azokat a hatalmas területeket a Földön, amelyek szó szerint táplálnak minket”

– olvasható a tervezőket és fejlesztőket foglalkoztató stúdió közleményben. A GROW viszont kiemeli a mezőgazdaság szépségét, valamint jelentőségét és a termelőket állítja középpontba.”

A projektet filmen is bemutatták az alkotók, világszerte hatalmas érdeklődést kiváltva. A videót a lenti youtube csatornán lehet megnézni, további részleteket a Studio Roosegaarde weboldalán lehet találni.

youtube://v/BId_104fAZI

Daan Roosegarde szerint bár a GROW látványnak is álomszép, tudományosan és gazdaságilag sem utópia, hanem protópia, amely lépésről lépésre fejlődik. Ráadásul új értelmet ad az agrárkultúra szónak, hiszen a megművelt területet élő kulturális műalkotássá változtatja át.

Forrás: