0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Bogyós gyümölcsök – Érettség-meghatározás érintésmentesen

Japánban a Shibaura Institute of Technology (SIT) kutatói kifejlesztettek egy érintésmentes eljárást a bogyós gyümölcsök érettségének meghatározására.

Ahelyett, hogy az elosztási folyamat minden lépésében megnyomkodnák a gyümölcsöket, az új rendszer lézerrel indukált plazmát (LIP) használ. Egy nagyenergiájú lézernyaláb feltölt egy kis mennyiségű részecskét, majd a feltöltött részecskék gyorsan szétterjedve mérhető lökéshullámokat hoznak létre.

A lökéshullámokat vibrométerrel mérik és az eredményekből a rendszer kiszámítja a gyümölcs szilárdságát és ebből a gyümölcs érettségét.

Egyenetlen felszínek, mint például láthatatlan rothadások, befolyásolják a rezgések leolvasásának pontosságát, továbbá különböző gyümölcsök más és más rezgéstípust generálnak. A csoport fejlesztési tervének része az értékelő eszköz további finomítása és annak elősegítése, hogy az új rendszer jobban elérhető és széles körben használható legyen.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/sciencedirect.com