0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Stratégiai együttműködés az élelmiszerlánc-biztonság digitalizációjának előmozdítása érdekében

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Agrárminisztérium, az Élelmiszerlánc-felügyelet és az Állatorvostudományi Egyetem közötti együttműködés, amelynek célja a magyar állategészségügy, a magyar agrárium és ezáltal a magyar vidék sikere.

Így fogalmazott Dr. Bognár Lajos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet, az Agrárminisztérium és a Digitális Jólét Program között létrejött együttműködési megállapodások ünnepélyes aláírásán.

Az esemény célja, hogy a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet fennállásának első évfordulóján aláírásra kerülő szándéknyilatkozatokkal a felek kifejezzék közös stratégiai együttműködésüket, az élelmiszerlánc biztonság, digitalizációjának erősítése érdekében. A jelenlévő felek a digitalizáció elősegítése érdekében számos területen működnek majd együtt.

Fontos feladat a digitális szakismeret biztosítása a jövő állatorvosai és szakemberei számára. A felek nagy hangsúlyt fektetnek majd az élelmiszerlánc biztonsági adatok elemzésére kutatásokra és innovációra illetve a hazai élelmiszerlánc felügyeleti feladatok támogatására. Az együttműködés része a Digitális Agrárstratégia és a Digitális Élelmiszeripari Stratégia is.

Dr. Bognár Lajos elmondta, hogy a szándéknyilatkozat aláírása egy újabb lépés abban a folyamatban amely már hosszabb múltra tekint vissza. Mint mondta az élelmiszerlánc- felügyeletben már korábban is érezhető volt a globalizációból származó veszélyek jelentősége. A folyamatokat felismerve, azokat megértve hozták létre azt a központi hivatalt, amely az adatok elemzésével, felhasználásával képes a megfelelő kockázatértékelésre. A gazdasági pénzügyi dominóhatások, a klímaváltozás, a demográfiai növekedés, víz és élelmiszerbiztonság mind bonyolultabb és komplexebb kérdések és feladatok elé állítja a szakmai döntéshozókat. Mint mondta olyan kihívásokkal szembesülnek a szakemberek hétről hétre, amelyek gyors megértése kulcsfontosságú jelentőségű. Az új technikák és információk megértése sokszor az információk és a tudományos elemzések gyors hozzáférésén alapul. Ezek is mind kiemelik az együttműködési megállapodások aláírásának jelentőségét.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a felek számos területen működnek majd együtt, fontos feladat lesz a digitális szakismeret biztosítása a jövő állatorvosai és szakemberei számára, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerláncbiztonsági adatokkal kapcsolatos elemzésekre, kutatásokra és innovációkra, illetve a hazai élelmiszerlánc-felügyeleti feladatok támogatására is.

Az együttműködés része a Digitális Agrár Stratégia és a Digitális Élelmiszeripari Stratégia, emellett kiemelten fontos még az adat vezérelt agrárium és élelmiszergazdaság fejlesztése, különös tekintettel az élelmiszerlánc-biztonságra.

Dr. Sótonyi Péter professzor, az Állatorvostudományi Egyetem rektora örömét fejezte ki, és megtisztelőnek tartja az Állatorvosi Egyetem számára az együttműködést aláírását. Hangsúlyozta, hogy a mai világban másról sem hallani, mint hogy az adatok igen nagy értéket képviselnek, ez azonban mit sem ér, ha nem tudjuk megfelelően feldolgozni. Kiemelte, hogy az élelmiszerbiztonság területén óriási szerep hárul az állatorvosokra hiszen nekik van a területre a legnagyobb rálátásuk mivel a takarmányozástól és állattartáson át az állategészségügyön és az élelmiszer közvetlen vizsgálatán keresztül az egész vertikumot átlátják, ugyanakkor fontos, hogy az agrárium minden ágával együttműködhessenek. Éppen ezért igen nagy jelentősége van annak, hogy mind a gazdasági haszonállat tartásban mind az élelmiszerbiztonság területén megfelelő számban legyen a digitalizáció által megkövetelt tudással rendelkező állatorvos.

Dr. Gál András Levente a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője hangsúlyozta, hogy a 21. század második évtizede sok kihívást ugyanakkor komoly lehetőségeket is tartogat számunkra a digitalizáción belül. Kiemelte, hogy a digitalizáció versenyképességet jelent, ugyanakkor cél az is, hogy globális versenyben a magyar vállalatok és állampolgárok felsőoktatási intézmények szuverenitása növekedjen a digitalizáció révén.

A Digitális Jólét Program szakmai tevékenysége nyomán nyitott és elkötelezett arra, hogy kutatásokat, doktori értekezéseket finanszírozzon illetve megteremtse a tudományos szereplők kapcsolatteremtését. A Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője azt is elmondta, hogy az ügynökség nem csak adatvédelemmel foglalkozik, hanem az adatvagyonnak a proaktív hasznosításával. Az Állatorvosi Egyetemmel létrejövő együttműködés révén egy olyan munkafelületet teremtenek meg, ahol lehetővé válik élelmiszerbiztonsági adatok rendelkezésre bocsájtása, szükség esetén adatközvetítése, ily módon a komplexitás és összekapcsoltság speciális értéket fog teremteni a feleknek.

Dr. Süth Miklós, a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézetének igazgatója arról beszélt, hogy Európában, de a világban is az Állatorvostudományi Egyetem egy olyan speciális hely az állatorvosképzésben, amely az élelmiszerláncot teljes egészében tekinti át, és minden egyes részletét a klinikai tevékenységtől, az állatorvosi, a közegészségügyi tudásig megpróbálja egy intézetben átfogni, és olyan módon feldolgozni, amillyel segíteni tudja a döntéshozók tevékenységét, az államigazgatást, képes segíteni a versenyszféra többi szereplőjét és természetesen a tudományos világban is fontos eredményeket tud átadni.

Az együttműködési megállapodásokat Dr. Sótonyi Péter professzor, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője látták el aláírásukkal.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu