0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tavaly több mint négymillió hektárnyi őserdő veszett oda

Mintegy 4,2 millió hektárnyi őserdő elpusztult 2020-ban a trópusokon, ami az előző évhez képest 12 százalékos növekedést jelent – derült ki a Global Forest Watch (GFW) interneten elérhető erdőfigyelő-rendszer adatai alapján készült friss jelentésből. A rendszer adatai szerint Brazíliában volt a legnagyobb a veszteség mértéke.

A trópusi övezetben összességében 12,2 millió hektár fás terület érintett a pusztulásban, döntően a mezőgazdasági termelés miatt – olvasható a PhysOrg hírportálon.

A szakemberek szerint ugyanakkor a szélsőséges hőség és szárazság okozta hatalmas tüzek óriási erdőterületeket emésztettek fel szerte Ausztráliában, Szibériában és az Amazonas-medencében.

GFW-t működtető washingtoni székhelyű Világ Erőforrásai Intézet (WRI) jelentése szerint vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a járványügyi korlátozások hozzájárulhattak az illegális fakitermelés erősödéséhez azáltal, hogy az erdőket kevésbé védik.

A tavalyi erdőpusztulás nyomán 2,64 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, ami India egész éves emissziójával megegyező mennyiség.

Brazília például 1,7 millió hektárnyi őserdőt veszített el 2020-ban, 25 százalékkal többet, mint az előző évben.

A pusztulás döntően az Amazonas-medencére koncentrálódott, ahol a területek egy részét szándékosan megtisztították.

A száraz időjárás miatt azonban a már korábban kivágott erdők helyén gyújtott tüzek kontrollálatlanul terjedtek: Brazíliától egészen Bolíviáig és Paraguayig elnyúló Pantanal területén. A mocsaras vidék csaknem egyharmada a lángok martalékává vált. A szakemberek szerint évtizedekbe telhet, mire a régió regenerálódik.

Brazília után a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Bolíviában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

Azért a 2020-as évnek voltak sikertörténetei is, Indonéziában 17 százalékkal csökkent az erdőpusztulás mértéke az előző évhez képest.
Forrás: MTI