0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Országos madárodú kihelyezési program

Bizonyára már sokan értesültek arról, hogy 2021-ben hazánk ad otthont az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításnak, mely szeptemberben fog megvalósulni Budapesten és több vidéki helyszínen.

Az őszi világkiállítást számos kapcsolódó program előzi meg, melynek egyik eleme az emlékerdő ültetési akció volt. Az állami erdőgazdaságok, így az EGERERDŐ Zrt. is 1 ha erdő ültetetésével állítottak emléket a világeseménynek.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás nevéből már jól látszik, hogy a szervezők nemcsak a vadászat, hanem a természetvédelem fontosságát is hangsúlyozzák.

A természetvédelmi akciók egyike, a madárodú kihelyezési program március 31-én zárult. Az EGERERDŐ Zrt. összesen 60 db A és B típusú madárodút és 6 db etetőt helyezett ki a környékbeli iskolák, óvodák udvarán, a mátrafüredi erdészeti iskola parkjába illetve frekventált erdei csomópontokban és turistaházaknál.

„Valószínűleg, ha nem lennének mesterséges odúk, kisebb számban tudnának a madarak fészket rakni.” – mondja ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. természetvédelmi és erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese. Majd folytatta: „A madárodúk kihelyezésével főként a fiatal erdők élőhelyét fejlesztjük, fészkelő helyet biztosítva az odúlakó madaraknak.

Leggyakoribb odúlakó madaraink a mezei veréb, a cinegék, a csuszka, az örvös légykapó és a harkály.

Ezek közül csak a harkály képes csőrével kisebb-nagyobb üregeket vájni a fába, melyet idővel elhagyva, benne a kisebb odúlakó madarak kapnak lehetőséget a fészekrakásra.

A madarak számának növekedésével az erdő egészségesebbé válik, az immunrendszere s a biodiverzitása növekszik.

A termést károsító rovarok hernyóit elfogyasztják a madarak, így a makk csírázóképessége, vitalitása is sokkal jobb lesz.

A saját környezetünkbe kirakott odúkkal is védhetjük a természetet, így mindenkit buzdítunk rá, hogy készítsen saját odút, és teremtsen madárdalos kertet a madarak és a család örömére.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.