0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

10 éves mélyponton a marhahúsfogyasztás

Oroszországban tavaly 1,94 millió tonnára esett vissza a marhahúsfogyasztás, mely 3,4 %-os visszaesést jelent az előző évhez képest. A nagymértékű csökkenés legfőbb okát a HoReCa szektor bezárása és a fogyasztók alacsonyabb jövedelme jelenti.

Az orosz Nemzeti Hússzövetség közleménye szerint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó korlátozások, az otthoni munkavégzés és a jövedelem bizonytalansága mind olyan tényezők voltak, amelyek tavaly arra késztették a fogyasztókat, hogy inkább olcsóbb húsokat válasszanak, például baromfit vagy sertéshúst a marhahús helyett.

A marhahúsfogyasztás immár második éve csökken folyamatosan és 10 éves mélypontra zuhant tavaly.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy amikor a fogyasztók mégis a marha mellett döntenek, inkább a prémium minőséget választják, így például a fekete Angus marhahús értékesítése tavaly 25%-kal nőtt. Ez a pozitív tendencia pedig idén is folytatódik a prémium hústermékek esetében, míg

az olcsóbb marhahúsok iránti kereslet már évek óta csökken.

A marhahúsok exportja tavaly is növekedett (20 000 tonnára), ám a készletek 45%-a a kínai piac irányul. Az ágazat szakértői arra számítottak, hogy a marhahús értékesítése az idei év végére helyreáll, amit a HoReCa szegmens újranyitása, valamint a sertés- és baromfihús áremelkedése is fellendít majd. A húsiparban történt változásokban részben az afrikai sertéspestis is közrejátszott, melynek következtében

az orosz Nemzeti Sertéstenyésztők Szakszervezete idén a sertéshústermelést 175-180 000 tonnára jósolta, a korábbi 250-260 000 tonnás mennyiség helyett.

A Cherkizovo Group, orosz húsipari feldolgozó vállalat év elején, a negyedik negyedévben 176 200 tonna értékesítési mennyiséget tapasztalt, mely összhangban volt a 2019-es és az azt megelőző negyedik negyedéves eredményekkel.

Az átlagos eladási ár éves szinten 4%-kal nőtt, míg negyedéves összehasonlításban 5%-kal emelkedett.

Forrás: esmmagazin.com