Csepp a tengerben
A Föld vízkészletének 97% tengervíz, 1% jégbe van zárva, tehát a megmaradó 2% az az édesvíz mennyiség, amellyel gazdálkodhatunk. Akarunk, de vajon meddig lesz elég, ha ilyen átgondolatlanul és pazarlóan használjuk? A nyugati országokban olyan magától értetődő, hogy az ivóvíz mindig rendelkezésre áll, hogy
Szintén nem szívesen ismerjük be, hogy ez a készlet bizony korlátozott, és egyre közeledünk a végéhez. Pedig a földi élet édesvíz nélkül egyelőre aligha elképzelhető.
Sós föld
Az utóbbi időkben a tengerszint emelkedése révén egyre több terület vált terméketlenné.
A sós víz beszivárogva tönkre teszi a földalatti édesvíz készleteket, vagy egyszerűen csak elárasztja a part menti szakaszokat.
Ezért egyes földterületek a magas sótartalom miatt már nem alkalmasak a művelésre. A szikes talajok mennyiségének növekedése is egy a klímaváltozás negatív következményi közül. Ezeket a feltételeket csak nagyon gyér növényzet tolerálja, ezért érdekes és létfontosságú kihívás, hogy kiszélesítsük az élelmiszernövények körét a sótartalommal szemben ellenállóbb fajokkal.
Tengernyi termőterület
Hogyan lássuk el mégis élelemmel a lakosságot miközben mind a termőföld, mind az édesvízkészletünk riasztó mértékben apad, és a légszennyezés problémája sem elhanyagolható? Egy újfajta szerkezettel alkalmassá tehetjük a tengerek felszínét a növénytermesztésre.
A lebegő üvegház
A Jellyfish Barge vagyis a medúza bárka az emberiség mentőcsónakja lehet, mely alig igényel energiabefektetést, mégis számos előnnyel kecsegtet. A modulos felépítésű, bővíthető favázból álló szerkezet a vízfelszínen lebeg, 96 műanyag dobon támaszkodva. Kulcsfontosságú kitétel volt, hogy a felhasznált elemek újrahasznosíthatók, és ami még fontosabb, hogy amennyiben lehetséges újrahasznosításból származók legyenek.
Ez a szerkezet képes édesvizet előállítani a tengervízből csupán a napenergia segítségével.
A Földközi- tenger klímáján ez több mint 200 litert jelent naponta. Aztán ezt használják fel a növénytermesztésben, de mivel a keletkezett víz túl tiszta, az ásványianyagok pótlása végett 10 százalékban tengervizet kevernek hozzá.
Termőföld nélkül történik a termesztés. A növények vízkultúrában növekednek, de ez a konstrukció 70%-kal több vizet takarít meg a hagyományos hidroponikus rendszerekhez képest.
Havonta 1000-1500 konyhakerti növény előállítására alkalmas
A jövőben még szükség lehet arra, hogy a vízfelszíneket is hasznosítsuk.
A projekt több nemzetközi díjat nyert, mivel a termesztéshez csupán természetes energiaforrásokat használ, anélkül, hogy kizsigerelné a környezetet.
youtube://v/Kt_PV3K-rsU