0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Franciaország egyes területein mélypontra süllyedt a hőmérséklet, emiatt a gazdák minden lehetséges módszert bevetnek növényeik megmentése érdekében. Julien Denormandie, mezőgazdasági miniszter úgy véli, hogy mezőgazdasági katasztrófát kell kihirdetnie. Bordeaux-ban, Burgundiában, a Languedoc-ban és a Rhone-völgyben a fagyok elpusztították a szőlőtőkék rügyeit a legendás ültetvényekben.

youtube://v/GHqe72S8kJk

„A károk az ország teljes szőlő-bor ágazatát érinti – közölte Jéróme Despey, az FNSEA (Mezőgazdasági Szakszervezetek Országos Szövetsége) vezetője, aki szerint ezek a fagyok rosszabbak voltak, mint eddig valaha. Boris Calmette, borász a katasztrófáról úgy nyilatkozott, hogy

„ez az eset akár a borszövetkezetek 90%-át is érintheti, ami rendkívül ritkán fordul elő.”

A helyi mezőgazdasági tisztviselők szerint Hérault déli részén a szőlőültetvények 90%-át érintette a kár, és ez nem csak a szőlőre vonatkozik, hanem a barackfákra, a nektarinokra és a kajszibarackra is, melyek ugyancsak károsodtak. Az érintett ültetvények közé tartozik a Pic Saint-Loup, Franciaország déli részén, mely Languedoc-ban található, ahol a hőmérséklet -8 fokra csökkent. Bordeaux mind a 65 borvidékét -5 fokos hőmérséklet sújtotta, így a gazdák annak érdekében, hogy megvédjék a növényeket néhány méterre egymástól gyertyákat helyeztek el, amiket gyújtottak. Ám a növények megóvása érdekében létezik egy másik jól bevált taktika is, a szalmabálák elégetése.

A bordeaux-i Sauternes régióban a termés több mint 90%-a megsemmisült.

A gazdák nem csak tüzekkel próbálták megvédeni a növényeket a károsodástól, hanem számos ültetvényt vízzel permeteztek, hogy a hajtásokat és a rügyeket jégréteg borítsa, mely bevonatot képez a rügyek körül, ezáltal megvédi ezeket a fagytól.

 

 

A tűzesetek következtében több területen is elterjedt a füst, ezért a közeli városokban lakói szmogról panaszkodtak. Rajtuk kívül pedig a zöld elveket követő politikusok a Bordeaux környéki Gironde térségben kifogásolták a paraffin lámpák használatát, mely vastag ködöt okoz, és az ország rossz levegőminőségéhez vezet. Ugyancsak hasonló szennyezési problémákról számoltak be délkeleten, Lyon közelében. Azok a gazdák, akik nem rendelkeztek speciális felszereléssel, hogy megvédjék fáikat és szőlőjüket a fagykártól szénabálákat égettek.

A francia kormány olyan mentőcsomagot készít a kárral sújtott gazdák számára, amely adókedvezményeket és egyéb pénzügyi segítséget tartalmaz.

„Hallatlan ez a helyzet” – közölte a mezőgazdasági miniszter. Jean-Marie Barillére, a CEEV (Európai Boripari Bizottság) vezetője szerint már egyértelmű, hogy a 2021-es betakarítás gyenge lesz. Boris Calmette a francia rádiónak elmondta, hogy „szívfájdító, amikor meglátod az ültetvényben a megfagyott leveleket, amelyek két-három óra elteltével a napsütésben szürkévé vagy éppen feketévé váltak.”

 

Forrás: bbc.com