0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Stagnáló tenyésztés

Tavaly ismét valamivel kevesebb angol telivér kancát fedeztettek a magyar tenyésztők, mint egy évvel korábban, így idén várhatóan kissé tovább csökken – esetleg az új vételeknek köszönhetően stagnál – a születendő csikók száma is.

A tenyésztési kedv növekedéséhez nem elegendőek a különböző támogatások, ahhoz a gazdaság érzékelhető növekedése mellett a magyar lóversenyzés versenydíjainak jelentős növekedésére lenne szükség.

Németország, Írország, Anglia és Franciaország tartozott a magyar futtatók legkedveltebb úti céljaihoz az elmúlt években, amikor bővíteni tervezték a lóállományukat.

Miközben egyre több külföldön született telivér került a versenyrendszerbe, a magyar tenyésztőknél született csikók száma alacsony szinten stagnált. Ez előre várható volt, hiszen a kancafedeztetések száma sem nőtt, sőt, inkább csökkent.

A koronavírus tavalyi megjelenése a tenyésztést is megnehezítette, hiszen külföldről nemigen érkezhettek kancák ide (elsősorban a Dióspusztai ménesbe), és a magyar tenyésztők sem igazán tudták külföldre vinni a kancáikat, így volt, aki ezért nem is fedeztetett. Igaz, eközben a vírushelyzet a külföldi lovak vásárlására is kihatott, hiszen számos árverést csak online rendeztek meg, amelyek közül nem mind váltotta be a hozzáfűzött reményeket, illetve a személyes kiutazásokat is jelentősen korlátozták. Emellett a múlt évi aszályos év hatására a takarmány- és szalmaárak is jelentősen megugrottak, ami szintén nem kedvezett az ágazatnak.

A tavalyi évben a legnagyobb tenyésztők személye nem változott, hiszen továbbra is az állami Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Ménesében, és a magánkézben lévő Telivér Farmnál született a csikók több mint fele.

A magyar tenyésztési piac függése tehát továbbra sem csökkent tőlük. Idén a fedeztetéseket látva nem változik a helyzet. A magyar telivérállomány minőségét növelheti, hogy a Dióspusztai Ménesbe tavaly nyolc új kancát vásá­roltak Newmarketből, akik közül hatan olyan jó nevű ménektők – Cityscape (GB), Eqtidaar (IRE), Ulysses (IRE), Ribchester (IRE), Study Of Man (IRE), Land Force (IRE) – származó vehemmel érkeztek, amelyekhez a ménes saját kancáinak kiutaztatása meglehetősen költséges lenne, illetve a kancaállomány vérfrissítésére, állományjavításra sem kerülhetne sor.

Bábolna ménjei dominálnak

A tavalyi fedeztetéseknél is a két nagy ménes kancái, és a náluk felállított mének domináltak. A múlt évben összesen 38 ménnek kértek fedeztetési engedélyt, akik közül tízen egyáltalán nem fedeztek angol telivér kancát, tizenegyen pedig csak egy-három kancát kaptak. Igazából mindössze négy mént használtak ki jobban a tenyésztők.

A sztárnak 27 kancafedeztetéssel a bábolnai tulajdonban lévő Silver Frost számított, aki a második évét töltötte a ménesben, és idén is változatlanul Dióspusztán tevékenykedik majd.

Tavaly ráadásul nem csak a ménes támogatását élvezte, mivel a kancák többsége (16) különböző magyar magántenyésztőktől érkezett hozzá. Ez is jól mutatja, hogy ha vonzó mént állítanak fel Magyarországon, ahhoz érkeznek kancák magántenyésztőktől is. Arról nem is beszélve, hogy a vírus miatti határlezárások nélkül bizonyára a szomszédos országokból is érdeklődés mutatkozott volna iránta. Silver Frost első csikóit a tavalyi nyílt napon a nagyközönség is megnézhette.

Az idei év, egyelőre úgy tűnik, hogy még kevésbé kedvez a fedezőmén-tulajdonosoknak, és különösen a szokás szerint legtöbb vendégkancát fogadó Dióspusztai ménesnek.

Néhány héttel a február 15-i fedeztetési szezon kezdete után az Európában megjelent herpeszvírus-fertőzés miatt ugyanis ismét bezárásra kényszerültek, azaz nem tudnak új kancákat fogadni, ráadásul nehéz megmondani, hogy meddig tartanak majd ezek a korlátozások.

A múlt évben Silver Frost után a Dióspusztai ménes két másik ménjét, Mokarrist és Pigeon Catchert foglalkoztatták a legtöbbet.

Az új vételhez, a sprinter Mokarrishoz elsősorban a ménes saját kancáit párosították, ami nem meglepő, hiszen olyan kezdő ménről van szó, akinek a versenyteljesítménye első ránézésre nem eget rengető, „csupán” Listed győzelemig és Group 2 versenyben egy második helyig jutott kétévesen, valamint keveset versenyzett, ami nem utal túlzott szervezeti szilárdságra. Egyértelműen mellette szól viszont a kiváló származása (USA, More Than Ready – Limonar, Street Cry), azaz a Group 1-nyerő apa és a Listed-nyerő anya, illetve arról se felejtkezzünk meg, hogy anyai féltestvére, a 2016-ban született Spanish Mission tavaly Group 2-es versenyt nyert Angliában, ami azt mutatja, hogy az anyai vonala jól örökíti a kimagasló versenylovak számára szükséges tulajdonságokat. Mokarris első csikói szintén idén születtek meg. A ménesvezető külön kiemelte, amellett, hogy formásak, nagyon barátságosak is.

Az idén még mindig csak 12 éves Pigeon Catcherhez szintén 23 kanca érkezett tavaly fedeztetésre. Kipróbált, és a magyar versenypályán eredményes ménként iránta is megnőtt a piaci érdeklődés, ami azt jelenti, hogy a kancák több mint felét magántenyésztők küldték hozzá.

A kevésbé aktív mének

Rajtuk kívül 2020-ban még a Telivér Farmnál álló Akabával fedeztettek számottevő mennyiségű kancát, nevezetesen tizenhármat. A Bácsalmáson és Sárbogárdon működő ménes második legtöbbet fedezett ménje a saját tenyésztésű Röptűz (Satin Stone – Reem Al Fallah) volt nyolc kancával, míg a szintén saját tenyésztésű Rolex Boy elé öt, Steady As A Rockhoz, az előző évek legfoglalkoztatottabb ménjéhez mindössze négy kancát vezettek. Röptűz annak ellenére, hogy nem volt rossz versenyló és Ausztriában 2014-ben megnyerte a Trial Stakest, a Kincsem Parkban nem tudott jelentős versenyt nyerni.

A tenyésztésbe minden bizonnyal azért állították fel, hogy ménként továbbvigye a Telivér Farm egykori saját fedezőménjének, Satin Stone-nak a vérvonalát. Rolex Boyt, Rendezvous fiát is hasonló megfontolásokból állíthatták fel.

A fedezőmének közül tavaly tizenhárom kapott négy-nyolc kancát. A kistenyésztőknél a Vácon felállított, jó származású, szép küllemű, egykori Magyar Derby-második Mediplo­mat és az ország keleti részén állomásozott, német tenyésztésű Royal Silvery Moon bizonyult a legnépszerűbbnek hét-hét fedeztetéssel. Utánuk a Magyar Derbyt nyert, Silver Frost apaságú Eminens, a Mo­tivator apaságú Liliomfi, valamint Overdose anyai féltestvére, Opium Bullet következik öt-öt fedeztetéssel. Az új felállítású mének közül Oriental Sky csupán a tulajdonosa három kancáját fedezte, de a már kipróbált és Kancadíj-nyerőt is adott Category Five-hoz is csak két kancát vittek, habár ők még mindig jobban jártak, mint például a már sikeres utódokat adott Prometheus, aki egyetlen lovat sem fedezett 2020-ban.

Idei fedeztetési lehetőségek

Ebben az évben március közepéig huszonnégy ménnek kértek fedeztetési engedélyt, azonban ez a szám még várhatóan növekedni fog.

A két nagy ménes esetében Dióspuszta kínálata nem változott. Silver Frost változatlanul 450 ezer forintos nettó áron fedez, amiből a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesületének tagjai 150 ezer forint kedvezményt kaphatnak. Mokarris és Pigeon Catcher nettó 350 ezer forintos árából pedig 100 ezer forint kedvezményre pályázhatnak a tagok. Igaz, még nem tudni pontosan, hogy a herpeszvírus miatti méneslezárás milyen mértékben befolyásolja majd ezeket a lehetőségeket. A mének azonban semmiképpen nem maradnak kancák nélkül, hiszen a ménes saját kancáit sem igen tudják, és valószínűleg nem is akarnák ebben az évben máshova vinni.

A Telivér Farm 2021-re nyolc ménnek is kért fedeztetési engedélyt, így Akabának, Esti Csillagnak, Makaamnak, Röptűznek, Out Loudnak, Rolex Boynak, Atheneumnak, valamint az újonnan felállított másik Silver Frost utódnak, a Nemzeti Díjat, St. Legert és Millenniumi Díjat is nyert Mágnásnak.

A kistenyésztők eddig is aktív ménjei mellett a Dióspusztán tenyésztett, Nemzeti Díjat, St. Legert nyert, később négyévesként középtávon a legeredményesebb My Luck jelent meg a fedezőmének között érdekes újdonságként. Foreign Affairs viszont sajnos elpusztult, így az állomáshelyén Long Cross vette át tőle a stafétát.

A magyar tenyésztők támogatása

Tavaly többféle támogatással próbálták ösztönözni vagy legalább szinten tartani a magyar tenyésztést. Európai uniós forrásból az angol telivért tenyésztők 80 ezer forint egyszeri támogatáshoz juthattak vemhes kancájuk után. Ennek az adminisztrációja viszonylag körülményesnek tűnt, így ezt a támogatást leginkább a több kancával rendelkezőknek érhette meg igénybe venni.

Az elmúlt négy évben a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete minden évben meg tudta rendezni a magyar tenyésztésű galopp versenylovak championátusát.

Ennek során összesen csaknem 70 millió forinthoz jutottak a legeredményesebb lovat futtató tulajdonosok. Jó hír, hogy 2021-ben ismét meghirdette a versenyt az egyesület, változatlan feltétekkel, mintegy 28 millió forintos összdíjkerettel – mondta el Béley Márta, a Magyar Méneskönyv vezetője. Ez a támogatás már komolyabb segítséget jelentett az érintetteknek, és hozzájárult a magyar tenyésztési kedv valamilyen szintű megőrzéséhez.

Kedvezően értékelhető, hogy az idei évben a magyar lóversenyben – a 2020-as 3,3 százalékos infláció mellett – 5,4 százalékkal, 412 millió forintra emelkedik az éves galoppdíjkeret.

Ebből 284 millió forintot versenydíjként, 27-27 millió forintot tenyésztési és futtatói prémiumként lehet elnyerni. A prémiumokra minden futamban a három legjobb helyezést elérő magyar tenyésztésű ló tenyésztője és futtatója lesz jogosult, amennyiben az adott ló az első nyolc hely (eddig az első öt hely kellett ehhez) valamelyikén végez. A teljes díjkeretből még 4 millió forint jut a Nemzeti Galoppliga legeredményesebb szereplőinek, így a tulajdonosoknak is.

A versenydíjemelés fellendítené a tenyésztést is

A tenyésztés közismerten drága tevékenység, így ahhoz, hogy a magyar tenyész­tésben az állami és az egyetlen nagy magántulajdonos mellett újabb kis és nagyobb tenyésztők is megjelenjenek, és megnövekedjen a magyar tenyésztési kedv, több tényező komplex hatására lenne szükség. Azonban ezek közül a kiszámítható, javuló gazdasági körülmények és a vonzó, azaz a jelenleginél jóval magasabb versenydíjazással működő lóversenyrendszer semmiképpen nem hiányozhat.

A Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete évek óta szeretné elérni a lóversenyágazat megújítását.

Az egyik javaslatuk az volt, hogy minden megszületett csikó után 150 ezer forint támogatást kapjanak a tenyésztők. A versenydíjkeret megemelésének forrását pedig a lóversenysport-fogadást is forgalmazó Szerencsejáték Zrt.-nél keletkező profitból tudnák elképzelni. Emellett jóformán egyetlen évben sem sikerül kiosztani a tenyésztési prémium teljes keretét, ami azután előfordul, hogy nem kerül vissza a tenyésztési prémium rendszerébe, pedig nagy szükség lenne rá.

MMG Direkt

Elindult a Magyar Mezőgazdaság új műsora, az MMG Direkt. Ezen a héten Viniczai Sándor, a Magyar Mezőgazdaság kiadó rovatszerkesztője beszélget Nagy Ticiána szőlész-borász mérnök szakos hallgatóval és Dusnoki Csaba agrármérnöki osztatlan szakos hallgatóval. Mindketten a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen tanulnak. A teljes adást holnap, 2021.04.21-én nézheti meg a youtube csatornánkon.

De már most bepillanthat a beszélgetésbe – MMG Direkt röviden:

youtube://v/0731Pd8kaQU

 

Forrás: Pegazus