0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Hogy mit jelentenek ezek a számok? Németországban a mezőgazdasági idénymunkásokat jelenleg 70 napig foglalkoztathatják kedvezményesen, társadalombiztosítási bejelentés nélkül a munkaadóik.

Az agrárszervezetek amellett érveltek, hogy – főleg a világjárvány idején – nem észszerű arra ösztönözni a gazdálkodókat, hogy 70 naponta új brigádot szerződtessenek,
inkább hadd maradjanak ugyanazok az emberek valamivel hosszabb ideig (praktikusan a spárgaszezon végéig).
Az agrárminisztérium és a munkaügyi minisztérium megállapodása értelmében 102 napra hosszabbítanák a kedvezményes időszakot, kikötve, hogy ha társadalombiztosítással nem is, egészségbiztosítással mindenképpen rendelkeznie kell minden dolgozónak, és ezt a munkaadó köteles az illetékes hatóságnak bejelenteni.
A kormánykoalíció pártjai azonban mindezidáig nem tudtak megállapodni, hogy a dolgozók hazájában meglévő egészségbiztosítás is elfogadható legyen-e, vagy csak az, amit Németországban kötöttek.

Csak utóbbi esetben garantált ugyanis a németországi betegellátás, ez pedig a mostani helyzetben egyáltalán nem mellékes körülmény – számol be róla a fruchthandel.de portál az Agra Europe forrására hivatkozva. A 16. héten várható döntés, ha pedig nem sikerül az agrárpolitika szintjén egyezségre jutni, akkor a frakcióvezetők fognak tárgyalni egymással, írják.

Eközben a német gazdaszövetség, (Deutscher Bauernverband, DBV) húsvét előtt kiadott sajtóközleményében megerősítette, hogy ők továbbra is a 115 napra hosszabbítást tartanák elfogadhatónak, és erre kérik a kormányt.

„Így lehetne legalább részben fedezni a gazdaságok munkaerő-szükségletét, és ami még ennél is fontosabb, csökkenteni az ide-oda utazással járó járványveszélyt”

– fogalmazott Joachim Rukwied, a szövetség elnöke a spárgaszezon kezdetének apropóján. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a külföldi idénymunkások segítsége nélkül képtelenek lennének ellátni a német gazdálkodók a helyi lakosságot hazai zöldséggel.

A spárga esetén ez különösen lényeges, hiszen ebből kivételesen kicsi az importhányad, a piacra kerülő áru 80%-át Németország határain belül termesztik meg. 22 500 hektárról tavaly 117 ezer tonnát szedtek, ezzel kétségtelenül a spárga Németország legfontosabb zöldségféléje – olvasható a DBV közleményében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu