0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Áznak-fáznak a spárgaszedők, félig üres kamionokat indítanak az exportőrök

Lehangoló helyzetről számolt be a spárgapiac egyik meghatározó, a termesztésre és az exportra egyaránt jó rálátással bíró hazai szereplője. Az árak elvileg jók, és a szedők is megérkezhettek, de érdemi mennyiségű szedhető spárga híján eddig leginkább csak fáztak és megáztak a földön. Ha pedig jobbra fordul az idő, egyszerre „robban majd be” a spárga Európa összes termesztőkörzetében.

A tavalyi helyzettől eltérően az idén nem a munkaerő hiánya okozza a fő gondot – ezért most nem kellett a szedésből kivonni területeket –, hanem az időjárás, ami finoman szólva sem kedvez a spárgának ezen a tavaszon.

Hiába voltak roppant vonzók az árak Németországban húsvét körül, ha nem tudtak élni a lehetőséggel a spárgások, mert nem jött össze olyan mennyiség, amit érdemben exportálni lehetett volna.

A szabadföldi spárga szedése április második felében kezdődött a Dél-Alföldön, egyelőre azonban minimális mennyiségekről van csak szó. Az évente visszatérő szedőbrigád beutazását most nem akadályozta semmi, megérkeztek az emberek Romániából, ám elégedetlenek, mert

nem sokat keresnek – a teljesítménybérükhöz ugyanis teljesítmény, vagyis szedhető spárga is kellene –,

ehelyett fáznak és eláznak a földön.

Amúgy az árak továbbra is stabilak Németországban, a szép első osztályú spárga kilójáért 6-7 eurót lehet még mindig kapni – a gond csak az, hogy a kemény fagyok miatt minőségi reklamációk is adódtak. És a mennyiség sem úgy alakul, ahogy tervezték, jellemzően elég üresek a kamionok, előfordul, hogy mindössze 5-6 raklapnyi árut tud kiküldeni a cég, amely egyébként a magyarországi exportból meghatározó részesedést tudhat magáénak. A görögországi versenytársaknál sem jobb a helyzet, onnan sem látják el a német piacot komoly mennyiségű spárgával, és

Németországban is ugyanilyen pocsék időjárás hátráltatja a szedést.

A szakértők arra számítanak, hogy amint jobbra fordul az idő, egyszerre „robban be” a spárga Európa összes termesztőkörzetében, emiatt erősen tartanak a piac összeomlásától.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu