0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mit várnak a méhészek a repcétől?

Még korai jóslatokba bocsátkozni, de várhatóan a repce sem hoz megváltást a méhészeknek – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke gyenge méztermésre számít.
Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, nagyon korai bármit is jósolni, de elmondása szerint nem tévedünk nagyot, ha gyenge méztermésre számítunk.

Az ország déli részén már dandárjában zajlik a virágzás, és gyakorlatilag alig akadt olyan nap, amikor a méhek ki tudtak volna repülni, olyan hideg volt a nappali hőmérséklet.

A kora tavaszi fagyok idén az akácot is sújtották, a felmérések alapján az látszik, hogy legalább 50-60 százalékuk elfagyott, ha pedig további éjszakai fagyok következnek, az akár végzetes is lehet az akácméz szempontjából.

Mint Bross Péter korábban elmondta, az eddigi tavaszi időjárás a méhészek és a méhcsaládok számára rendkívül kedvezőtlenül alakult.

Az északi megyékben például eddig összesen 3 igazi tavaszi napban volt része a termelőknek, míg a kedvezőbb fekvésű déli területeken is csupán 7-9 napot lehetett tavasznak nevezni – ezeken a napokon tudtak repülni a méhek.

Ha ugyanis 10 fok körüli, vagy annál hidegebb az idő, ha akár csak kicsit is szemerkél az eső, vagy fúj a szél, a méhek nem tudnak kirepülni. A hétvégére a meteorológiai előrejelzés jó időt mond, korábban esőt is kapott a repce, ami május legelejére némi eredménnyel kecsegtethet.

A méhcsaládok kicsit le vannak maradva az ilyenkor megszokott állapothoz képest, nem csoda, hiszen elmaradt a tavasz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu