0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bármikor fertőzhet a tűzelhalás – Növényvédelmi előrejelzés 18. hét

Tavaly ilyenkor a korai tavaszodás miatt már több kártevő is tömegesen rajzott, most csupán néhánynak a szórványos rajzása figyelhető meg. A betegségek terjedésének viszont kedvez az idő: jelen van a lisztharmat, a varasodás és a tafrinás levélfodrosodás is, rövid időn belül pedig a baktériumos tűzelhalással is számolhatunk.

Április utolsó napjai meghozták a tavaszi időt. Elmúltak a fagyközeli éjszakai hőmérsékletek, nappal pedig 15-20 °C az uralkodó. A nagyon várt változást a mediterrán térségből több hullámban érkezett meleg légtömegek idézték elő.

Az elvirágzott gyümölcsösökben tart a fagykárok okozta terméskiesés felmérése, egyelőre a kajsziról és az őszibarackról mondható el biztosan, hogy országszerte jelentős a kár.

A szilva elvirágzott, az alma és a körte teljes virágzásban van, a meggy és a cseresznye túl van a teljes virágzáson. A gyümölcsösökbe kihelyezett feromoncsapdák fogási adatai rendkívül érdekes képet mutatnak az előző év adataival összehasonlítva. 2020-ban a korai tavaszodás miatt április végén több kártevő is tömegesen rajzott; most csupán néhánynak a szórványos rajzása figyelhető meg. Ez tapasztalható az almalevél-aknázómoly, a lombosfa-fehérmoly, a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly esetében. A heti csapdafogások száma fajonként néhány darab.

Tavaly ilyenkor az almamoly már tömegesen repült a csapdákba, most viszont még egyetlenegy sem.

A magasabb nappali hőmérséklet hatására erősödött az almafa-lisztharmat primer fertőzésének tünete. A gondosan metszett ültetvényekben a fertőzött vesszők aránya csupán néhány százalék, de a gondozatlan gyümölcsösökben ez az arány eléri a 20-30%-ot. Ott a fertőzés már a virágokat is érinti, tehát védekezés nélkül tetemes károkat okoz a lisztharmat. A kedvező időjárás elősegíti a varasodásfertőzés most még alacsony szintjének emelkedését, valamint rövid időn belül megteremtődnek a feltételek a baktériumos tűzelhalás fertőzéséhez is. Az alma, a körte, a birs fogékony állapotban van, ezért a megelőző védekezéseket napokon belül meg kell kezdeni.

A meggy- és a cseresznyeültetvényekben még nem tapasztalható a moníliás virág- és hajtásfertőzés kezdeti tünete, de az elvirágzott kajszin és mandulán már látható elhervadt vesszők.

A beteg vesszők gyors levágásával még megelőzhető a további terjedés a fás részekben.

Érzékeny őszibarackfajtákon a tafrinás levélfodrosodás erős tünetei mutatkoznak. A további megbetegedéseknek valószínűleg már gátat fog szabni a felmelegedés, de a megbetegedett levelek már nem menthetők meg.

Körteültetvényekben lassú, de folyamatos a körte-levélbolhák lárvakelése. A lerakott tojások 60%-a még nem kelt ki, 30%-a L1, 10%-a pedig L2-es lárvastádiumú.

A szőlőültetvényekbe kihelyezett feromoncsapdák már fogják a tarka szőlőmoly első egyedeit, de a tömeges rajzás még nem érkezett el.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet