0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bogyóshelyzet Európában

Miközben hazánkban halódik a bogyóstermesztés, a világon egyre nagyobb a kereslet és a kínálat málnából, szederből, ribiszkéből. Sokfelé termesztőberendezésekben, intenzív módszerekkel nevelik ezeket a fajokat. Húsvét után jelent meg a világpiacon az első holland és belga málna, a spanyol szeder viszont késik, amit mexikói áruval helyettesítenek. A piros ribiszke Chiléből érkezik, miután sikerrel lezárult a holland szezon.

Hollandiában húsvét előtt rendkívül drágán került forgalomba a belföldi málna, mert kevés volt belőle, az ünnep után nőtt csak a mennyiség és normalizálódtak az árak. Mediterrán országokból is érkezett málna Hollandiába, és a tapasztalat szerint a marokkói és portugál gyümölcs minősége meghaladja a spanyolét. Idén tavasszal hiány van szederből, mert a spanyol szüret megtorpant, a kieső mennyiséget Mexikóból, légi szállítással szerzik be a holland kereskedők. Ennek ellenére az árak stabilak. A holland ribiszketermesztők jó szezonon vannak túl, a termés mennyisége megfelelő volt. Chiléből érkeznek még bogyósok a holland piacra, de a minőségük egyre romlik, ugyanis egy hosszú szezon végén járnak már.

Belgiumban áprilisban indul a bogyósok szezonja, a hónap elején a málnát, közepén pedig a szedret kezdik szedni.

Az utóbbi években jelentősen nőtt a málna népszerűsége, és ennek megfelelően nőtt a termőterülete is a legnagyobb belga szövetkezetnél. Fő fajtájuk továbbra is a holland nemesítésű, sarjon termő Kwanza, ami igen nagy, világospiros bogyójáról, jó ízéről és szilárdságáról ismert. Hosszan eltartható, ezért exportra is kiválóan alkalmas. Ugyancsak nőtt a szederfogyasztás is Belgiumban, az utóbbi öt év alatt 59%-os bővülést tapasztaltak.

Németországban patthelyzet alakult ki a bogyóspiacon az importőrök meglátása szerint. Húsvét előtt kimagasló volt a kereslet, aztán erősen visszaesett – alighanem a visszatérő hideg miatt, amikor csak kevesen akarnak málnát vagy szedret enni.

A német piacra Spanyolországból, Portugáliából és Marokkóból érkezik a gyümölcs, valamint az utolsó szállítmányok Chiléből.

Olaszországban az inkább téli, mint tavaszi időjárás nem akasztotta meg a málna, szeder és piros ribiszke fogyasztását. Piros ribiszkét Chiléből vásárolnak a nagykereskedők, illetve holland melegházakból származó, tárolt árut szereznek be. A nagykereskedelmi ár április közepén 19-20 euró volt kilogrammonként. Piros ribiszkét a cukrászatok keresnek elsősorban, míg szederből az igények meghaladják a kínálatot, és a Mexikóból származó áruért 20 eurót kell fizetni kilogrammonként. Olaszországban már kapható az első spanyol szedésből származó szeder is. A málna marokkói, spanyol és portugál eredetű, ára 15 euró körül mozog.

Szicíliában jól indult az idén a bogyósszezon, mind a szüreti időt, mind a minőséget és mennyiséget tekintve. Náluk szinte az egész évben lehet bogyósokat termeszteni. Hasonló a helyzet Basilicata tartományban is, ahol március utolsó hetében zárult az első idei málna- és szederszedés, de a következő hetekben a növények újra virágoznak és következhet az újabb betakarítási hullám.

Tavaly novemberben kezdték értékesíteni a málnát, és a szakaszos termesztésnek köszönhetően hét hónapon át képesek piacon maradni, egészen június végéig.

Campaniában a málnaidény május elején indul, a hónap közepén pedig már a szedret is szedik. A mennyiség nem lesz túl nagy, de a kereslet Olaszországban és külföldön is kimondottan erős. Németországba, Svájcba, Ausztriába és kelet-európai országokba szállítanak bogyósokat Olaszországból.

Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt negyedével kevesebb málnára számítanak, ennek ellenére az árak elfogadhatók maradtak. A következő hetekben a termesztőktől kilogrammonként 5,8 eurórért veszik át a málnát.

Lengyelország is a mérvadó európai bogyóstermesztők közé tartozik, 2020-ban 42%-kal nőtt az exportjuk az előző évhez képest, és elérte a 23,4 millió dolláros értéket. Ez elsősorban az áremelkedésnek köszönhető, ugyanis a kivitt mennyiség csak 14%-kal haladta meg az előző évit. Lengyelország komoly frissmálna-exportőrnek számít, de az utóbbi években a kézimunkaerő hiánya, a világszerte előlépő versenytársak, valamint a világpiaci ár csökkenése miatt visszaesett a málna kivitele. Az idei szezonról csak annyit lehet tudni, hogy a fagyok sok gyümölcsben tettek kárt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshlaza.it