0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az ideálisnál kevesebb csapadék valószínű

A héten még marad a mérsékelten meleg idő, pénteken újabb hidegfronttal, az ideálisnál kevesebb csapadékkal. A jövő hét elejétől várható jelentős melegedés, ami tovább gyorsítja a természetes vegetáció és a kultúrnövényeink fejlődését. A talaj fölső rétege sokfelé, főleg az ország középső részén száraz, így a meleg mellé csapadék is kellene, de ebből csak kevés helyen várható kellő mennyiség.

Meleg idővel kezdődött a május, szombaton még országszerte 25 fok köré emelkedett a legmelegebb órák hőmérséklete. Vasárnap hidegfront érkezett, aminek hatására északon, északnyugaton már napközben több fokkal visszaesett a hőmérséklet, míg máshol csak a késő este, éjszaka lehetett érezni a lehűlést.

A hideg levegő hétfő estére nyugalomba jutott az országban, kiderült az ég, így keddre a fagyzugos helyeken gyenge fagy is kialakult, Zabaron pedig az országos hidegrekord is megdőlt.

Szerdán újabb markáns hidegfront vonult át nagy széllel az országon, de ez is csak kevés helyre hozott az országba számottevő csapadékot. Az elmúlt 10 nap során északkeleten és nyugaton esett 10-20 mm eső, míg az ország középső részén 5 mm alatt maradt a csapadék mennyisége.

A 30 napos csapadékösszeg főleg az ország déli felében marad el a sokéves átlagtól.

Az elmúlt napokban a szél is szárította a talajt, így a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a középső országrészben egyre nagyobb területen esett ismét a kritikus 40%-os érték alá a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában, de a felső fél és egy méteren is nedvességvesztés jellemző az északkeleti tájak kivételével. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga a meleg időben országszerte 15 fok körül alakul.

A meleg hatására felgyorsult a növények fejlődése az elmúlt napokban, különösen ott, ahol kellő nedvesség is rendelkezésre áll ehhez a talajban. Az őszi kalászosok a szárbaindulás fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok.

A napraforgó és a kukorica vetése a végéhez közeledik, a keléshez és a kezdeti fejlődéshez a meleg mellett egyre többfelé csapadékra is szükség lenne.

A gyümölcsök közül az alma, a körte és a dió van teljes virágzásban. Ez körülbelül két hetes lemaradást jelent a szokásos időpontokhoz képest, de a lemaradás a természetes vegetációban is megfigyelhető.

A következő 6-8 nap során is változékony marad időjárásunk.

Pénteken újabb hidegfront érkezik, de csak kevés csapadékkal. Összességében délnyugaton várható 5-10 mm, vagy ezt kissé meghaladó mennyiség, az ország északi, északkeleti mintegy felén 5 mm alatti mennyiségre van kilátás. Újabb csapadék majd a jövő hét közepén érkezhet, de ennek egyelőre kicsi az esélye. Szombaton és vasárnap hajnalban a fagyzugos helyeken gyenge fagyok is előfordulhatnak.

Hétfőtől jelentős melegedés kezdődik, már 25 fok köré, kissé a fölé melegszik a levegő, és többnyire napos, száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal.

Szerdától nagy a bizonytalansága a prognózisnak, érdemes folyamatosan nyomon követni a legfrissebb előrejelzéseinket. A talaj a jövő hét közepéig többnyire veszít a nedvességtartalmából, de a délnyugati területeken pénteken még jelentős csapadékbevétel várható. A pénteki fronttal is megerősödik a szél, de főleg a hétfő ígérkezik még nagyon szelesnek, a legkevésbé pedig a szombat. A levegő páratartalma pénteken és kezdetben éjszakánként még magas lesz, de szombattól napközben 40% alá esik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu