Korábbi cikkeinkben leírtuk, hogy a mézben 181 kimutatható összetevő található, melyek egyrészt a méz és a kristálycukor és más édesítőszerek közötti különbséget adják.
Többek között azt, hogy a méz sokkal kíméletesebben szívódik fel a szervezetünkben.
(Lásd: Miért egészségesebb a méz a cukornál?) Másrészt ezek közül többnek bizonyítottan gyógyító hatása van az emberi vagy állati szervezetre.
Most a gyógyhatás szempontjából szólunk néhány szót a legfontosabb összetevőkről.
– A mézben az egyik méhek által hozzáadott enzim a glükóz oxidáz (GOX), mely átalakítja a szőlőcukrot. Ha a méz a környezetből vizet tud felvenni, például a száj vagy a torok nyálkahártyájából a GOX segítségével hidrogén-peroxid keletkezik, melynek fertőtlenítő hatása van.
Az átalakítás során glükönsav is létrejön, mely szintén hozzájárul a savas környezet kialakulásához. A méz ph-ja eleve 3 és 4 közötti. Az enyhe savak jelenlétéről és jótékony hatásáról már esett szó a Dr. Stangaciu-val készített interjúnkban. A méz segítségével szervezetünkben még a rezisztens baktériumok és gombák szaporodásához is kedvezőtlen környezetet tudunk létrehozni.
– A GOX hatékonyságát a mézben lévő antioxidánsok (C-vitamin, flavonoidok, enzimek, szerves savak, polifenolok) még tovább fokozzák azzal, hogy a sejtek öregedéséért felelős szabadgyököket megkötik.
– Az apalbumin 1 egy vízben oldódó fehérje, mely főleg a méhpempőben található, de bizonyos mézfajtákban is jelen van.
A szervezetre immunstimuláló hatása van.
Egy tanulmány szerint a következő mézfajtákban mutatták ki, de valószínűleg minden más tavaszi mézben is megtalálható: gesztenye-, pitypang- , akác-, hársméz.
(Folytatáshoz kattints ide: Mitől gyógyhatású a méz? (2))
Ajánljuk még: