0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

A szárnyaló árak meggyőzték a brazil gazdálkodókat, hogy második kukoricatermésüket az ideális klímaablakon kívül vessék el idén, de a termést az elmúlt öt év legsúlyosabb szárazsága érte.

A kukoricahiány miatt a világ legnagyobb hústermelői, köztük a JBS SA és a BRF SA jelentős profitkiesést szenvedhetnek el Brazíliában. A JBS és a BRF nem volt hajlandó kommentálni a növekvő takarmányköltségek várható következményeit, de előbbi nettó jövedelme 2016-ban 92 százalékot zuhant, jórészt a brazil takarmányköltségek növekedése miatt, és a BRF is veszteséges volt.

A kukorica a sertés- és csirke előállítási összköltségének 40 százalékát teszi ki – nyilatkozta Jorge Lima, az egyik húsfeldolgozó vállalat vezetője.

Szerinte aggodalomra adnak okot a brazil kukoricaárak, amelyek az elmúlt évben több mint kétszeresükre emelkedtek, miközben az egyéb takarmány-összetevők, például a szójaliszt ára is nő.

A probléma enyhítése érdekében

a húsipari vállalatok lobbiznak a brazil kormánynál, hogy csökkentse a gabonaimport-vámokat a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi blokkon kívüli eladóktól, és szüntesse meg az iparra nehezedő egyéb adókat.

Ricardo Santin, az ABPA nemzeti húslobbi elnöke elmondta, hogy a vállalatok most jobban felkészültek, mint 2016-ban, amikor „a kukorica-rally letarolta” az ágazatot. A kukoricaimport növekszik, és valódi törekvés van arra, hogy a takarmány egy részét búzával helyettesítsék.

A húsiparban elért hatékonyságnövekedés ellenére a vállalatok nem tudják teljes mértékben áthárítani a takarmányköltségeket a fogyasztókra, így a költségnövekedést elkerülhetetlenül meg fogják szenvedni. Ennek a mértéke a tőkeerejüktől függ.

A kukorica-másodvetés betakarítása júniusban kezdődik Brazíliában. A vetésterület jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben, mivel az ország több gazdája a trópusi éghajlat előnyeit kihasználva kukoricát ültetett szántóföldjein a szójabab betakarítása után.

Brazília második kukoricatermését 90 millió tonnára becsülték a szezon elején, jelenleg azonban csak 72,8 millió tonna a várakozás.

2015-2016-ban a hasonlóan száraz időjárás 15 millió tonnás kiesést okozott az ország kukoricatermelésében, miközben 2016 első öt hónapjában több és kiegyensúlyozottabb volt a csapadék mennyisége.

Forrás: agweb.com