0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Ideális családi program

Páratlanul gazdag madárvilág megfigyelésére nyújtanak lehetőséget az Alföld szikes és halastavai, amelyek közül igazi kuriózum a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Csaj-tó.

Hajdanvolt kisvasút sínpárja fut az egykori halastavak közötti töltéseken. Ezen sétálunk be a madármegfigyelő toronyhoz, kísérőmmel, Tajti Lászlóval a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetőjével. Körülöttünk mindenütt vízzel feltöltött, vagy éppen alig egy csöppnyi tocsogóval bíró tómedrek. 

youtube://v/QK8qzMbKm3Q

A Tömörkényi halastavak, más néven a Csaj-tó 60 éves múlttal bír.

Korábban a szikes pusztát nagy számban tagoló, részben állandó, részben időszakos vizekkel borított terület egyike volt. 1964-ben 13 kisebb-nagyobb tómedret alakítottak ki a területén.

Az így létrehozott halastavak pedig idecsábították a parti, gázló- és vízimadarakat százait. 1976-ban e terület is része lett a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetnek, amely természeti értékeinek megóvását az egy évvel korábban megalakult Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakembergárdája és a jogszabályok garantálják.

A következő egy évben jelentős változás előtt áll e tórendszer. A 850 hektáros terület állami tulajdonba, és a KNPI vagyonkezelésébe került, így a fő prioritást a természetvédelem kapja. 
Ugyanakkor lesz kisebb mértékű halgazdálkodás is, de olyan vízszinteket alakítanak ki, amelyek a parti és gázlómadaraknak, a teljes mocsári és nyílt vízi madárközösségnek is megfelelő táplálkozó és fészkelő helyet biztosítanak. A jövőben a természeti értékek szem előtt tartása mellett az ökoturizmusnak és a környezeti nevelésnek a színterévé is válhat a tórendszer. A többi között e célt szolgálja majd a már most is létező madármegfigyelő torony és a 
Sirályszigetre betekintést kínáló fakunyhó, amelyekből a többi között a piros csőrű és fején fekete tollakat viselő szerecsensirályok költőhelyét és a madarakat figyelhetjük.

Ám lenyűgöző látvány kínálnak az úszkáló barátrécék, a sekély vízben gázolva táplálkozó nagy godák, pajzsos cankók, szürke és kanalas gémek, vagy éppen a szárnyaikat széttárva szárítkozó kormoránok. Megfigyelhetők itt ritka fajok is, például a csigaforgató, az aranylile és a kis goda, az itt átvonuló récefélék száma pedig néha eléri a több tízezret is.

A libák közül a nyári lúd és a nagy lilik több ezres csapatai pihennek ősszel a vizeken.

Érdemes tehát részt venni a KNPI által meghirdetett madármegfigyelő túrákon, egészen bizonyos, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk. Sőt, a természetfotósoknak is Paradicsom e terület.

A teljes cikk a Kistermelők Lapja júniusi számában olvasható.

Forrás: Kistermelők Lapja