0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Csak ott permetez az okos drón, ahol tényleg kell

Paradigmaváltásra lesz szükség a mezőgazdaságban, hallottuk egy hódmezővásárhely-batidai drónos permetezési bemutatón. Ezzel a technikával a földi gépekhez képest jóval takarékosabb a permetszer-felhasználás, de ez nem megy a hatékonyság rovására. A légi eszközök használata jelenleg szabályozás előtt áll.

A drónos permetezés jogszabályi környezete jelenleg kialakulóban van. Nagyüzemi szinten nem lehet ilyen eszközzel permetezni, csak kísérleti engedély birtokában használhatók, és ilyen esetben is maximalizálják, mekkora területet lehet kezelni ezzel a technikával. Erről a csongrád-bokrosi székhelyű PlantaDrone Kft. vezetője, Gyovai Szabolcs beszélt. A bemutató annak a kalászos fajtabemutatónak volt az egyik látványos eleme, amelyet szerdán tartott a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. és a Hódagro Zrt. a hódmezővásárhely-batidai Kovács tanyán.

A 27 új gabonafajta mellett a drónos permetezéssel is megismerkedhettek a kétnapos eseményen az ország minden tájáról érkező szakemberek, gazdálkodók.

A PlantaDrone által használt DJI Agras T20-as drón többet tud, mint a hasonló eszközök, mert ezen egy olyan béta szoftver fut, melyet a gyártótól kaptak, ez pedig alkalmassá tette a drónt a változó arányú permetezésre, más néven differenciált kijuttatásra, NDVI érték alapján lehet neki differenciált kijuttatási térképet adni, amit végre tud hajtani. Ez teljesen új megoldás, a cég ezzel Európában vezető pozícióba került. A felvételezéshez szintén drónt használnak, a szoftvert később akár egy precíziós műveletekre alkalmas traktorban is használhatják, az is meg tudja valósítani a kijuttatási tervet. Ott, ahol nem szükséges, például művelőút, vagy vízfolt felett nem fújnak a fúvókák.

A bokrosi kft. drónja egy felszállásból 20 liter szert tud optimális esetben kijuttatni, ezzel hozzávetőleg egy hektárt kezelhetnek. A gazdálkodók ahhoz szoktak hozzá az elmúlt évtizedekben, hogy földi gépekkel ennek a lémennyiségnek a többszörösét használják, ezért sokan ódzkodnak az új megoldástól. A cégvezető szerint ezen a téren is paradigmaváltásra lesz szükség.

Természetesen, ahol lémennyiség kell, mert „meg kell fürdetni” a növényt, nem lehet a drónos technológiát használni, de ahol felszívódó szereket kell porlasztani, vagy nem lehet rámenni a talajra, ott igen, hangsúlyozta.

A drón belátható időn belül nem fogja kiváltani a földi gépeket, de hatékony kiegészítője lesz azoknak.

Gyovai Szabolcs elmondta: egyelőre sem intézmény, sem akkreditált képzés nincs, amely során a drón használatához szükséges jogosítványokat meg lehetne szerezni. Az érintettek nagyon várják ennek a kérdésnek a rendezését, illetve a jogszabályi feltételek kialakítását, hogy szabályozott keretek között, hivatalosan dolgozhassanak. A közelmúltban megalakult Magyarországi Drón Koalíció – bár meglátása szerint alapvetően bürokratikus munkacsoport – léte azért fontos, mert azokat a cégeket igyekszik integrálni a rendszerbe, amelyek perspektívát látnak az ágazatban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu