0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csökkent a francia búzaexport májusban

Az elmúlt évtized legrosszabb hónapján van túl a francia gabonaexport. Májusban mélypontra esett a nem uniós országba történő tengeri kereskedelem.

A Refinitiv (pénzügyi piaci adatok globális szolgáltatója) rakodási adatain alapuló első becslés szerint a búza kivitel az EU-27-en és Nagy-Britannián kívüli célállomásokra összesen 273 600 tonnát tett ki májusban, a 2020/2021-es szezon 11. hónapjában. Ez volt a Refinitiv 2009/10-ig visszanyúló adatai szerint a legalacsonyabb májusi mennyiség, és az áprilisi 665 600 tonnának kevesebb, mint a fele.

A szállítások a szezon vége felé általában lassulnak, mivel a készletek csökkennek, és a rendelkezésre álló mennyiséget még tovább csökkentette a tavaly nyári alacsony terméshozam.

Az EU-n kívüli francia búza kivitel a 2020/2021-es szezon június-július közötti teljes időszakában várhatóan négyéves mélyponton lesz.

Búzaexport

A Franciaországból származó májusi búza szállítmányok háromnegyedét Algéria adta, 212 900 tonnát importálva.

Májusban nem érkezett szállítmány Marokkóba, azt követően, hogy az előző két hónapban vezette a Franciaországból származó mennyiségeket, míg a Kínába irányuló búzaszállítások szüneteltetése is folytatódott a szezon korábbi nagy volumeneit követően.

Kuba volt a francia búza második legnagyobb nem uniós importőre 25 000 tonnával.

A takarmányárpa kivitele májusban elérte a 236 500 tonnát, amely mind Kínába irányult, és meghaladt az áprilisi 168 900 tonnát, amelyet szintén kizárólag Kínába szállítottak.

A múlt hónapban egy 30 000 tonnás sörárpa-szállítmányt Mexikóba is szállítottak– derült ki az adatokból.

Gabonaexport

A francia kikötőkből valamennyi rendeltetési helyre irányuló gabonaszállítás – beleértve a kukoricát, a malátát és a durumbúzát – elérte a 782 700 tonnát, ami ugyancsak a legalacsonyabb májusi mennyiséget jelenti.

Az EU-n belül exportált francia gabona nagy részét nem tengeri útvonalakon szállítják.

A Refinitiv adatai utólag felülvizsgálhatók, és eltérhetnek a későbbi vámadatoktól, mivel a hajók Franciaországból való kilépésének időpontját is figyelembe veszik.

Forrás: esmmagazin.com